Italijanski stranki Gibanje petih zvezd in Liga sta sporočili, da sta storili »pomembne korake« k dogovoru o oblikovanju vlade, kar kaže na to, da bo država morda le dobila novo oblast brez predčasnih volitev, ki so se še pred nekaj dnevi zdele najbolj verjetne. Predsednik Sergio Mattarella je zaradi nepričakovanega napredka dal voditeljema strank, Luigiju Di Maiu in Matteu Salviniju, čas do nedelje, da ga seznanita z rezultati pogovorov.

Informacij o tem, kakšni bi ti lahko bili, je več. Po enih bi se Di Maio in Salvini lahko dogovorila, da predlagata nestrankarskega premierja, po drugih pa, da se na čelu vlade izmenjata na polovici mandata, torej po dveh letih. Populistično Gibanje petih zvezd je sicer dobilo skoraj dvakrat več poslancev kot desničarska Liga, vendar je slednja najmočnejša stranka desnosredinske koalicije, ki je kot enotni blok zbrala več glasov od Gibanja.

Druga najmočnejša stranka te koalicije je Naprej, Italija in njen voditelj Silvio Berlusconi je pravzaprav omogočil premik v koalicijskih pogajanjih, ko je v sredo Salvinija razbremenil zaveze, da bo ostal koaliciji zvest. Gibanje namreč Berlusconija zavrača kot koalicijskega partnerja, Salvini pa mu ni hotel obrniti hrbta. Kaj je zviti dolgoletni premier zahteval v zameno, ni znano, govori pa se vsaj o imenovanju ministrov, ki so mu naklonjeni.

»Storili smo pomembne korake k oblikovanju vlade in imenovanju premierja,« sta Di Maio in Salvini danes po srečanju zapisala v skupni izjavi. Di Maio je kasneje na facebooku dodal: »Ne morem skriti svojega veselja in sreče, da lahko končno začnemo reševati probleme Italije.«

Še prej bo treba rešiti vprašanje koalicijske pogodbe in tega, katere od predvolilnih obljub populističnega Gibanja in Lige, ki je tako kot Gibanje evroskeptična, bodo v njej končale. Finančni trgi menijo, da iz tega ne bo nič dobrega: glavni italijanski borzni indeks je danes končal v rdečih številkah, čeprav bi načeloma pričakovali, da bo novica o verjetnem končanju politične krize in odprava grožnje potencialno dolgotrajnega polvladja prinesla drugačen borzni trend.