Italijanski predsednik Sergio Mattarella je praktično že dvignil roke od možnosti, da parlamentarne stranke dosežejo dogovor o koaliciji, in je poskušal predčasne volitve preprečiti z zadnjim obupnim poskusom tehnične vlade, ko se je zgodil nepričakovan preobrat. Ko se je Mattarella danes pripravljal, da objavi kandidata za tehničnega premierja, sta se nenadejano za pogajalsko mizo še enkrat usedli najmočnejša stranka zmagovite desnosredinske koalicije, Liga Mattea Salvinija, in najmočnejša stranka v parlamentu, Gibanje petih zvezd Luigija Di Maia. V času od volitev v začetku marca sta se pogovarjala že nekajkrat, a zdi se, da je tik pred zdajci, ko se je že javno ugibalo o datumu predčasnih volitev, morda prišlo do preboja.

Tako je vsaj soditi po sinočnjem sporočilu voditelja desnosredinske stranke Naprej, Italija Silvia Berlusconija, ki je očitno dal svoj blagoslov koaliciji Lige in Gibanja petih zvezd. Nekdanji premier, ki ga spremljajo škandali, je bil doslej glavna ovira takšni povezavi, saj ga Gibanje ni hotelo v vladi, Salvini pa ni hotel razdreti predvolilne koalicije z njim. Berlusconi je danes dejal, da takšne vlade ne bo podprl, a dodal, da je niti ne bo blokiral in da bo z Ligo še naprej sodeloval na lokalnih ravneh.

Če bo do koalicijskih pogajanj prišlo, bodo zelo naporna. Italijanske vlade, ki bi jo sestavljali protisistemska in protievropska stranka, obe naklonjeni bistvenemu povečanju javne potrošnje, zagotovo ne bodo preveč veseli v Bruslju.