Roko na srce nekateri verjetno mislite, da je vsa ta tehnologija vsiljiva ali pa sploh ni uporabna. Če ste privrženci sodobne domače tehnologije, pa morda sploh ne veste, kje in kako začeti. Oglejmo si, kako pametni izdelki naredijo naš dom boljši, tako da nam prihranijo denar, čas, glavobol in druge skrbi.

Večja varnost

Dom bi moral biti varen prostor in kopica pametnih domačih naprav vam lahko pomaga, da je temu res tako. Varnost je na prvem mestu, ko pomislimo, da bi kupili katerega izmed tehnoloških presežkov za dom. Prve naprave, ki nam pridejo na misel, ko govorimo o pametnem domu, so kamere in senzorji, ki pokažejo morebitni vlom, varnostni sistem pa sam pokliče varnostno službo. Toda če zanemarimo vlomilce, je tu še vrsta naprav, ki zaznavajo druge nevarnosti: dim, ogenj, ogljikov monoksid, raven vlage itd. Pametne ključavnice nam denimo omogočijo, da dom zaklenemo in odklenemo na daljavo, zaradi česar nam ni več treba skrbeti, da bi izgubili ključe. In kar ni zanemarljivo: pametne naprave ne stanejo tako veliko, kot si morda mislimo. Američani, ki so med vodilnimi, ko gre za vgrajevanje napredne tehnologije v dom, zanjo potrošijo povprečno 1500 dolarjev ali manj. Pri nas je ta številka bistveno nižja, saj vrhunska tehnologija v domovih sploh še ni dobro zaživela.

Varčevanje s stroški

Bi radi znižali račun za električno energijo? To lahko naredite s pametnim termostatom, ki zazna, koliko stanovalcev je v prostoru in temu primerno uravna temperaturo v njem. Poleg tega vam omogoči, da ga uravnavate od daleč, s pametnim telefonom. S prihrankom energije, ki znaša od 10 do 15 odstotkov na leto, si že v krajšem času povrnemo vložek vanj. Ker so taki vrhunski termostati razmeroma poceni, so odličen način, da začnete izboljševati inteligenco svojega doma. Če imate v proračunu na voljo nekaj več denarja, razmislite še o pametni razsvetljavi ter pametnem pomivalnem ali pralnem stroju. Slednja sta sicer precej dražja od navadnih model brez pametnih funkcij, toda sčasoma vam bosta prihranila stroške z varčevanjem toplote in vode.

Prihranek časa in stresa

In zdaj je čas za zabavni del te predstavitve: pametni domovi nam olajšajo življenje. Mnogo je tistih, ki se jim stanovanja ne ljubi pospravljati – morda jim ga v prihodnosti sploh ne bo več treba! Futuristično življenje, ki ga je predstavljala stara ameriška risana serija Jetsonovi, je namreč že skoraj na dosegu. Namesto da bi morali vstati s kavča in oditi v drug prostor, če hočete prižgati stereo, samo zaukažete pametnemu zvočniku, naj vam predvaja najljubše pesmi. Ker so te naprave virtualni pomočniki, jih lahko na primer povprašate tudi po vremenski napovedi. Z brezžično povezavo delujoči zvočniki so tudi domače vozlišče, ki pametnim napravam omogoči, da se »pogovarjajo« med seboj. Pametna budilka vas denimo zbudi in prižge pametni aparat za kavo, medtem ko pametni hladilnik zazna, da ste brez mleka in ga doda na seznam za trgovino. Krasno, kajne?

Ne pretežka vgradnja

Pametne naprave za dom so narejene tako, da so uporabnikom prijazne. Mnoge ponujajo videoposnetke navodil za uporabo na spletu in morda vam v roke sploh ne bo treba vzeti vrtalnika, da bi jih namestili, ker večinoma delujejo brezžično.

Lažja prodaja

Če boste v prihodnosti razmišljali o prodaji stanovanja ali hiše, se vam vgradnja pametne tehnologije nedvomno splača. Vaša nepremičnina bo vredna več, poleg tega pa je treba upoštevati, da bodo mladi kupci v prihodnje vse bolj povpraševali po tem, kako pameten je dom, ki ga nameravajo kupiti. Danes je pri nas poleg kvadrature in videza stanovanja ali hiše končno čedalje bolj pomemben podatek o energijski učinkovitosti, verjamemo pa, da se bo temu dejavniku v kakem desetletju pridružila še pametna oprema.