Začelo jih je deset, ostali so štirje. Na slovenskem košarkarskem državnem prvenstvu je znova prišel tisti čas v sezoni, ko najboljša moštva v končnici odločajo o naslovu državnega prvaka. Vloga favorita za končno zmago pred današnjim začetkom polfinala, kjer moštva igrajo na dve zmagi, pripada ljubljanski Olimpiji, Rogaška, Krka in Primorska pa bodo storile vse, da zmajem zagrenijo življenje.

Olimpija – Rogaška: Ljubljančani in Slatinčani so se v lanski sezoni pomerili v velikem finalu, kjer so s 3:1 v zmagah slavili prvi, a je bilo dogajanje precej bolj napeto, kot kaže končni rezultat. V letošnji je Rogaška Olimpijo v rednem delu državnega prvenstva ugnala obakrat, a so zeleno-beli tedaj bili bitko še v ligi ABA in Fibini ligi prvakov. V ligi za prvaka se je zgodba obrnila, saj sta oba obračuna pripadla moštvu trenerja Zorana Martića.

52-letni Celjan bo v končnici pod hudim pritiskom, saj vodstvo kluba odkrito pričakuje 17. državno lovoriko, hkrati pa bo od razpleta odvisno tudi njegovo nadaljnje sodelovanje s klubom. Martić je moštvo na ligo za prvaka dobro pripravil. Klonil je »le« na gostovanjih pri Heliosu in Šenčurju, a je v slačilnico vrnil moštveni duh in dvignil fizično pripravljenost igralcev. »Smo dobro pripravljeni, a moramo to potrditi tudi na parketu,« sporoča Zoran Martić, ki bo znova lahko računal na avstralskega branilca Mitcha McCarrona.

Nekoliko več težav ima trener Rogaške Damjan Novaković. Dragan Đuranović je v zadnjih dneh bolehal za virozo, ki mu je zagotovo pobrala nekaj moči, prsta na roki pa si je proti Olimpiji poškodoval ameriški center Marvin Holcomb. Oba sta včeraj na lastno željo trenirala, a je vprašanje, v kakšni meri bosta lahko pomagala soigralcem. Kljub težavam se v Rogaški ne pritožujejo, saj jim je še kako jasno, da bi lahko bili v tem trenutku že na dopustu, če v zadnjem krogu lige za prvaka Ilirija ne bi pripravila presenečenja in ugnala Helios. »Večjih skrivnosti pred začetkom polfinala ni. Vemo, da bo Olimpija pritiskala na nas in nas utrujala ter igrala pod koš na Morgana in Begića, saj ima tam največjo prevlado. Prva gostujoča tekma v seriji na dve zmagi predstavlja veliko priložnost, zato bomo naredili vse, da pripravimo morebitno presenečenje,« pravi Damjan Novaković.

Primorska – Krka: Koprčani in Novomeščani so se v letošnji sezoni na državnem prvenstvu in v 2. ligi ABA medsebojno pomerili že kar sedemkrat, kar pomeni, da se poznajo do obisti. Štirikrat je bila uspešnejša Primorska, trikrat Krka, a je Novomeščanom pripadla najpomembnejša bitka, ko so košarkarje trenerja Jurice Golemca ugnali v finalu druge divizije jadranskega tekmovanja in si tako zagotovili vrnitev med prvokategornike.

Tako eni kot drugi bodo v končnico vstopili oslabljeni. Primorska bo pogrešala ostrostrelca Mirka Mulalića, ki je moštvo zapustil zaradi zdravstvenih težav, medtem ko bo pri Krki manjkal Matic Šiška, ki si je strgal križno vez v kolenu. »Krko dobro poznamo in vemo, da gre za izkušeno ekipo, ki rada igra fizično košarko. Na parketu bomo morali odgovoriti z enako mero energije in predvsem njihovim centrom ne dovoliti, da prihajajo do lahkih košev. Zadovoljni smo, da smo klub v drugi sezoni pripeljali do končnice državnega prvenstva, a se tu ne želimo ustaviti,« odločno napoveduje Jurica Golemac. V skladu s tradicijo je bil trener Krke Simon Petrov bolj redkobeseden. »Zaradi tega, ker se s Primorsko dobro poznamo, bo glavno vlogo odigrala dnevna forma. Smo v dobri formi in optimistično pričakujemo polfinalno serijo.«