Sinočnji večer bodo košarkarji Heliosa zagotovo pomnili še nekaj časa. Pred zadnjim krogom lige za prvaka so namreč imeli možnost, da se prebijejo v polfinale, a bi morali za to najprej premagati Ilirijo, nato pa še upati na pomoč Primorske proti Rogaški. Koprčani so svoje opravili in si tako zagotovili drugo mesto na lestvici, Domžalčani pa so močno razočarali in klonili proti ljubljanskemu moštvu, ki je že pred časom izpadlo iz kalkulacij za uvrstitev med najboljše štiri. V polfinale, ki se začne v sredo, so se tako prebili Slatinčani, ki se bodo v ponovitvi lanskega finala udarili z Olimpijo. Drugi par je Primorska – Krka.

Breme obvezne zmage je košarkarje Heliosa na začetku današnje tekme nekoliko zaviralo, saj je bilo očitno, da so imeli težke roke in jim igra nikakor ni stekla. Ob tem je bil pri gostih sila razpoložen Žan Mark Šiško, ki je počel praktično vse – asistiral, zadeval, skakal in igral odlično obrambo. 20-letni Ljubljančan se je v sezoni in pol pri Iliriji pod vodstvom Saše Dončića resnično razcvetel v odličnega organizatorja igre, a bo moral paziti, da bo preudarno izbral primerno okolje za nadaljnji razvoj. Po Ciboni si namreč novega napačnega koraka ne sme privoščiti. Ilirija je Heliosu preglavice povzročala do konca prve četrtine, nato pa se je slika na parketu dvorane Komunalnega centra spremenila. Šiško se je namreč po odličnem začetku nekoliko upehal, s tem pa je padla tudi raven igre celotnega moštva. To sta znala izkoristiti Jure Pelko in Jure Močnik in s soigralci na odmor odšla z visokimi 15 točkami naskoka.

Košarkarji Heliosa so bili v drugem polčasu z mislimi zagotovo malce tudi na obračunu v Kopru, ki se je začel eno uro kasneje, a ob tem očitno pozabili, da morajo opraviti »domačo nalogo«. Ilirija se je vse bolj bližala in na koncu povedla, Domžalčani pa niso imeli odgovora in tako sezono sklenili na petem mestu. »Nisem razočaran, če sem povsem iskren. Realno je to moštvo na mestu, ki mu pripada. Res je, da se nam je ponujala lepa priložnost, a igralci psihološko enostavno niso bili pripravljeni na tekmo. Morda je bila to tudi moja napaka, čeprav sem naredil vse, kar je bilo v moji moči. Ob polčasu smo sicer vodili za 15 točk, a je bilo vzdušje v slačilnici, kot da bi za prav toliko zaostajali. Vedeli smo, da ima Ilirija skrajšano rotacijo in da bo v obrambi zaprla raketo ter nam puščala mete za tri točke. Na vse to smo se pripravili, a šport je nepredvidljiv. V zaključku nismo imeli razpoloženega košarkarja in to nas je stalo zmago,« je povedal trener Heliosa Jovan Beader.

Na preostalih dveh tekmah je Olimpija dosegla še sedmo zaporedno zmago, tokrat je bila v Stožicah prepričljivo boljša od Šenčurja, Krka pa se je poigrala z nemočnim Šentjurjem.

Liga Nova KBM, za prvaka, zadnji, 14. krog: Olimpija – Šenčur 91:77 (20:21, 51:31, 66:50, Morgan 13, Tratnik 12; Rizvić 25, Pavković 17), Helios – Ilirija 71:74 (23:22, 46:31, 58:51, Mahkovic in Besedič po 12; Vončina 19, Šiško 17), Krka – Šentjur 86:51 (14:14, 42:24, 67:34, Fifolt 14, Bratož 11; Pešić 17, Bolčina 11), Primorska – Rogaška 75:70 (22:15, 33:32, 49:50, Čakarun 17, Mulalić 15; Nikolić 13, Fon in Kosič po 11).

Polfinale (igrajo na dve zmagi), prvi tekmi, sreda: Olimpija – Rogaška, Primorska – Krka, drugi tekmi, sobota, 12. maj: Rogaška – Olimpija, Krka – Primorska, morebitni tretji tekmi, ponedeljek, 14. maj: Olimpija – Rogaška, Primorska – Krka.