Kitajska državna televizija CTV je tako objavila posnetke Xija in Kima, kako se sprehajata in pogovarjata v kitajskem mestu Dalian na severu države. Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua sta se oba voditelja sestala tako v ponedeljek kot danes.

Konec marca na obisk z vlakom

Že pred tem so se na Kitajskem pojavila ugibanja, da naj bi Kim ponovno obiskal Kitajsko, saj je na Kitajskem v ponedeljek pristalo letalo z visokim predstavnikom Severne Koreje na krovu. Po navedbah dobro obveščenih krogov bi to lahko bil severnokorejski voditelj Kim.

Severnokorejsko letalo je v ponedeljek pristalo v Dalianu. Prek kitajskega družbenega omrežja Weibo so se nemudoma pojavile navedbe o strogih varnostnih ukrepih in zamudah drugih letal na letališču. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang je v prvem odzivu na ugibanja dejal le, da trenutno nima nobenih informacij. Podobno zadržano se je kitajsko zunanje ministrstvo sprva odzvalo tudi konec marca, ko je Kim Jong Un nepričakovano s posebnim vlakom pripotoval na Kitajsko, kar je bil njegov prvi obisk v tujini, odkar je leta 2011 prevzel vodenje Severne Koreje.

Maja Ali junija še s Trumpom

V Pekingu se je sestal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom na pogovorih o krizi na Korejskem polotoku. Kitajska je glavna politična in gospodarska zaveznica Pjongjanga. Peking si tudi prizadeva ohraniti osrednjo vlogo v trenutnih diplomatskih prizadevanjih za denuklearizacijo Korejskega polotoka. Severna Koreja se je minuli mesec z Južno Korejo zavezala k popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka. Voditelja obeh držav, Kim in južnokorejski predsednik Moon Jae In, sta tudi dosegla dogovor o uradnem končanju korejske vojne, ki je bila med letoma 1950 in 1953.

Po pričakovanjih naj bi se Kim konec maja ali v začetku junija sestal tudi s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. Slednji je v petek sporočil, da naj bi predstavniki ZDA in Severne Koreje že dosegli dogovor o času in kraju zgodovinskega vrha.