Trump že dlje časa napoveduje odločitev, ali bo ponovno uvedel sankcije proti Iranu in tako uničil sporazum, ki ga je Iran leta 2015 sklenil z velikimi silami in se v zameno za ukinitev sankcij odpovedal jedrskemu programu. Sam je ta sporazum že večkrat označil za groznega in napovedal, da bo od njega odstopil.

Ostalih pet velesil, ki so sklenile sporazum z Iranom - Velika Britanija, Francija, Nemčija, Kitajska in Rusija -, po drugi strani podpirajo sporazum in se zavzemajo za njegovo ohranitev. Trumpa je k temu v zadnjih dneh pozvalo tudi več voditeljev evropskih držav, med njimi v Washingtonu osebno tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel, vendar Trump ni nakazal, da bi spremenil mnenje glede sporazuma, prej nasprotno.

Danes ga je kar preko televizije Fox News k ohranitvi sporazuma pozval tudi britanski zunanji minister Boris Johnson, ki je na dvodnevnem obisku v Washingtonu. Dejal je celo, da bi si Trump zaslužil Nobelovo nagrado za mir, če mu bi uspelo rešiti korejsko jedrsko krizo in problem Irana.

Trump naj bi bil sicer najbolj zaskrbljen zaradi iranskega raketnega programa in destabilizacijskih dejavnosti na Bližnjem vzhodu, zlasti s podporo šiitskim oboroženim skupinam v regiji, vendar pa ga je tudi Johnson danes opozoril, da bi morali to reševati na drugi ravni. Menil je, da se slabosti leta 2015 sklenjenega sporazuma z Iranom lahko odpravijo, pri čemer bodo z ZDA sodelovali evropski podpisniki sporazuma.

Iranski predsednik Hasan Rohani je medtem poudaril, da bo Teheran še naprej spoštoval sporazum o iranskem jedrskem programu, tudi če bodo ZDA odstopile od njega. Za pogoj je postavil, da bodo sporazum spoštovale druge podpisnice.