Trumpov odvetnik Rudy Giuliani pa je v soboto simbolno raztrgal sporazum ter pljunil nanj in zagotovil, da bo to Trump storil 12. maja, ko se mora odločiti, ali bo znova uvedel jedrske sankcije proti Iranu in tako uničil sporazum, ki ga je Iran leta 2015 sklenil z velikimi silami in se v zameno za ukinitev sankcij odpovedal jedrskemu programu.

»Trump je zavezan zamenjavi režima v Iranu,« je v soboto na iranski konvenciji za svobodo, demokracijo in človekove pravice v Washingtonu povedal Giuliani. To so iranski izseljenci, ki so zbežali iz države pred islamsko revolucijo. Giuliani je dejal, da je prvi korak proti zamenjavi režima uničenje jedrskega sporazuma, vzel šop papirjev, jih raztrgal in pljunil nanje.

Hujskanja k vojni še niso komentirali

Bela hiša do nedelje zvečer ni komentirala Giulianijevega hujskanja k vojni, vendar je Trump doslej že večkrat dal jasno vedeti, da mu sporazum ni všeč in želi od njega odstopiti. Doslej se je znebil že nekaj sodelavcev, ki so mu svetovali, naj pusti sporazum pri miru, med drugim državnega sekretarja Rexa Tillersona in svetovalca za nacionalno varnost Herberta McMasterja.

»Trump ima na desni Mika Pompea in na levi Johna Boltona. Kaj mislite, da mu bosta svetovala,« je prisotne ob aplavzu vprašal Giuliani. Pompeo je zamenjal Tillersona, Bolton pa McMasterja, oba pa imata glede Irana in sporazuma enako mnenje kot Trump.

Se pa z njimi ne strinja obrambni minister James Mattis, ki se zaveda, da v primeru odstopa ZDA od sporazuma ne ostaja na voljo veliko možnosti za učinkovit mednarodni pritisk na Iran.

ZDA brez nadzora?

Mac Thornberry, ki vodi odbor za nadzor nad vojsko in ima dobre odnose z Mattisom, je to mnenje v nedeljo izrazil na televiziji Fox News. Priznal je, da je bil osebno proti sporazumu, ko ga je sklepala vlada predsednika Baracka Obame, vendar pa bi bil umik ZDA v tem trenutku škodljiv za ZDA.

Menil je, da bo Iran po odstopu ZDA od sporazuma pregnal mednarodne jedrske inšpektorje in ZDA bodo ostale brez nadzora. Umik ZDA bo razdelil zaveznike oziroma oddaljil zaveznike od ZDA in pritisk na Iran se bo zmanjšal.

Trump naj raje zato sodeluje z evropskimi zavezniki za nadgradnjo sporazuma glede iranskega raketnega programa in razmer na Bližnjem vzhodu, je še menil Thornberry.