Italija je očitno vse bližje temu, da bo imela prvič po drugi svetovni vojni parlamentarne volitve dvakrat v istem letu. Potem ko so marčevske prinesle takšno razmerje moči med strankami, da je prišlo do politične blokade in nezmožnosti sestave večinske koalicije, se že omenja točen datum: Italijani naj bi se na predčasne volitve podali 8. julija.

Predsednik države Sergio Mattrella je danes sicer še upal, da se to ne bo zgodilo. Po še zadnjem neuspelem poskusu posredovanja med parlamentarnimi strankami jih je pozval, naj podprejo tehnično vlado, ki bi jo vodil nestrankarski premier do predčasnih volitev prihodnje leto. V tem času bi sprejela spremembe volilne zakonodaje, s katerimi bi zmanjšali možnost blokade, kakršni je Italija priča sedaj. Obenem bi sprejela proračun ter sodelovala v ključnih evropskih razpravah, zlasti o evropskem proračunu in migracijah. Kdo bi vodil takšno »predsedniško vlado«, kot ji pravijo, ni znano. Omenja se več imen, med drugim možnost, da bi Italija prvič dobila premierko.

Gluha ušesa največjih

Stranki, ki imata v rokah ključ do oblikovanja vlade, se z načrtom Mattarelle ne strinjata. Tako Gibanje petih zvezd Luigija Di Maia, ki je najmočnejša parlamentarna stranka, kot Liga Mattea Salvinija, sta se zavzela za predčasne volitve 8. julija, če ne pride do koalicijskega dogovora v zadnjem trenutku. »Ne moremo več izgubljati časa, ni prostora za tehnokratsko vlado,« je dejal Salvini. Vodja poslanske skupine Gibanje petih zvezd Danilo Toninelli pa pravi: »Edina pot do resne vlade je vrnitev na volišča.«

Salvini je kot vodja najmočnejše stranke desnosredinske koalicije, ki je na volitvah dobila največ glasov, od Mattarelle sicer zahteval, da mu podeli mandatarstvo. Vendar ni jasno, kje bi dobil enainpetdeset glasov, kolikor jih koaliciji manjka do večine, če mu to ni uspelo vse od volitev 4. marca. Di Maio na drugi strani že ves čas snubi predvsem Salvinija, če bi ta razbil desnosredinsko predvolilno koalicijo s Silvijem Berlusconijem, ki ga Di Maio zaradi škandalov noče v vladi. Di Maio je med snubljenjem Lige celo nakazal, da bi se bil pripravljen odreči mandatarstvu, čeprav je Gibanje dobilo skoraj dvakrat več sedežev od Salvinija, a slednji Berlusconiju ni obrnil hrbta.

Po poti Španije?

Če so predčasne volitve v Italiji tako rekoč že dejstvo, pa je z njimi tudi težava: ankete kažejo, da se razmerje ne bi bistveno spremenilo, Italija pa bi se lahko znašla v enakem položaju kot zdaj in v kakršnem se je na primer Španija, ko je zaradi podobne nezmožnosti oblikovanja vlade junija 2016 ponovila volitve, ki niso prinesle bistvenih sprememb. Odtlej ima manjšinsko vlado.