V Sloveniji so se teka z aplikacijo, ki je potekal na treh lokacijah na Brdu pri Kranju, v Mariboru in v Račah, udeležili paraolimpijec Sandi Novak, ki ga je spremljal slovenski maratonski rekorder Roman Kejžar, trenutno najboljši slovenski plezalski par Janja Garnbret in Domen Škofic, jadralni zmajar Matjaž Klemenčič in Marko Grilc, deskar na snegu, ki je pred leti tudi sam utrpel poškodbo hrbtenice.

Za globalna prvaka sta bila okronana švedski udeleženec na invalidskem vozičku in portugalska tekačica. Na Floridi, v mestu Sunrise, je švedski udeleženec na invalidskem vozičku Aron Anderson osvojil že drugi zaporedni naslov globalnega prvaka, in sicer je običajni invalidski voziček pred zasledovalnim vozilom poganjal kar 89,85 kilometrov.

V Münchnu pa je Portugalka Vera Nunes dala vse od sebe za krono v ženski konkurenci, ki si jo je zagotovila s premaganimi 53,78 kilometri, z zgolj 50 metrov prednosti pred Hrvatico Nikolino Šustić.

V petih izvedbah več kot pol milijona udeležencev

V Sloveniji sta bila na Brdu pri Kranju najboljša Matic Debeljak in Jožica Murnik (članica ekipe Passion4life Renault Slovenija), v Mariboru Blaž Savšek in Patricija Merkuš ter v Račah Jernej Donik in Estela Emanuela Zupanc (članica ekipe Adidas Runners).

Sto odstotkov startnin in donacij zbranih v okviru teka bo namenjenih vrhunskim raziskavam, ki jih financira neprofitna fundacija Wings for Life. Letošnja izvedba teka za tiste, ki tega ne morejo, je skupno število vseh do sedaj prijavljenih udeležencev povzdignila na več kot pol milijona.

Simultani start teka – ponoči ali podnevi, v soncu ali dežju – se je raztezal čez vse kotičke sveta, od Avstralije do Kolumbije in od Združenega kraljestva do Kazahstana, tako kot vedno pa ga je tudi tokrat začinila premikajoča se ciljna črta v obliki zasledovalnih vozil.

Datum naslednje, šeste izvedbe teka Wings for Life World Run je že določen. Naslednja globalna prireditev bo v nedeljo, 5. maja 2019.