Interjer je kompleksna celota, v kateri vsak del – talna, stenska in stropna površina, razsvetlitev in pohištvo - enakovredno sodeluje v ustvarjanju končnega sloga. Da prostor dobi svojo pravo vrednost, pa je treba poudariti posamezne dele v njem. Tako bo deloval harmonično in ne kaotično.

Trendi narekujejo dekoracijo sten

Najnovejši trendi stavijo na dekoracijo zidnih površin, ki so s svojo vertikalno pozicijo in površino, ki jo zavzemajo, v prostoru prevladujoče. Če jim boste sledili, potem talne in stropne površine podredite opremi - tako stilno kot tudi barvno. Dekorativne zidne obloge so lahko poudarek v vseh prostorih, a v vsakem drugačen. Če ste za dnevno sobo izbrali eno vrsto zidne obloge, na primer iz naravnih materialov, potem za spalnico ali otroško sobo izberite drugačno, denimo umetne materiale ali fototapete.

decorative_paneling_for_walls_1.jpg

Če želite poudariti dva zidova v istem, povezanem prostoru,  to najlažje storite z isto vrsto dekorativne obloge. A se bodo tisti bolj pogumni raje poigrali z različnimi vrstami. Takšne kombinacije so lahko izjemno učinkovite, vendar pa morate imeti pri izbiri zelo dober okus, sicer se lahko vse skupaj konča s stilno katastrofo. Če niste prepričani, raje poiščite nasvet pri strokovnjaku.

Naravne materiale zamenjujejo fototapete

Tisti, ki imajo radi naravne materiale, kot so les, kamenje ali opeke, a jih iz kakršnega koli razloga ne morejo vgraditi v svoje zidove, lahko težavo rešijo na enostaven način – s fototapetami, ki realistično prikazujejo te materiale. A nasvet – za takšne tapete se ne odločite v hišah ali vikendih na morju, v gorah ali kjer koli v naravi, saj bo končni rezultat slab. Uporabite jih ob modernem, praktičnem, minimalističnem pohištvu, v sobah, kjer ni veliko izdelkov iz lesa ali naravnih materialov.

decorative_wall_paneling_by_bn.jpg

Moderne tapete imajo lahko tudi abstraktne vzorce, vendar naj ti ne bodo majhni, temveč naj segajo čez vso steno in naj delujejo kot slika. Takšne tapete so odlična izbira za spalnice; idealna lega za njih je na primer vzglavje postelje, končni učinek pa poudarite s primerno razsvetljavo. Fototapete učinkovito popestrijo tudi otroško sobo, vendar motiv in barve izberite v skladu s spolom, značajem in dejavnostmi otroka. Poudarite zid, ob katerem stoji pisalna miza, ali pa s tapeto okrasite steno nad posteljo.

Nekaj primerov uporabe zidnih oblog si oglejte v naši fotogaleriji.