Protesti v Parizu pod sloganom Zabava za Macrona so se začeli z množičnim piknikom, ki je pritegnil številne družine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekaj privržencev levičarske stranke Neposlušna Francija je nosilo transparente z napisi Dol s predsednikom bogatih, Ne socialnemu državnemu udaru ter Za šesto republiko.

Organizatorji so udeležence protestov že vnaprej pozvali, naj bodo razpoloženi za zabavo, da bi se izognili ponovitvi izgredov s prvomajskih shodov proti Macronu, ko so zamaskirani izgredniki zažigali avtomobile, razbijali izložbe in podtaknili požar v restavraciji verige s hitro hrano McDonald's.

Strah pred izbruhi nasilja

A francoske oblasti se bojijo, da bo danes kljub pozivu organizatorjev izbruhnilo nasilje, zato so močno poostrile varnostne ukrepe. Za varnost ob protestih skrbi okoli 2000 pripadnikov varnostnih sil.

Gre za najnovejše v vrsti protestov proti 40-letnemu predsedniku, ki se je z reformami na več področjih, od šolskega sistema do železnic, zameril mnogim. Kritiki Macronu med drugim očitajo, da pri svojih politikah daje prednost podjetjem in bogatim.