288.442 € je lani povrnil ZZZS v okviru tako imenovanega prostega pretoka pacientov v EU. Leta 2016 je bilo povračil za 442.209 evrov.

1519 tovrstnim vlogam za povračila so pritrdili, prejeli pa so jih 1670. 35-krat so vloge zavrnili, preostale so konec leta še reševali.

Elektromiografija je najpogostejša storitev, pri kateri se bolniki potegujejo za povračilo stroškov zdravljenja čez mejo. Sledijo testiranje živčne prevodnosti in operacije na ožilju.

4866 € so znašali stroški operacije kolka na Hrvaškem, ki jih je ZZZS povrnil enemu od bolnikov. V tem primeru operacija ni zahtevala prenočevanja v bolnišnici – če bi, bi bila potrebna predhodna odobritev čezmejnega zdravljenja. ZZZS pa povrne stroške do cene, ki jo za enako zdravljenje prizna slovenskim bolnišnicam.

35 % vlog za povrnitev stroškov čezmejnega zdravljenja je prejela murskosoboška območna enota ZZZS, sledita mariborska (21 odstotkov) in koprska (15 odstotkov).

59 % vlog so pacienti vložili po zdravljenju na Hrvaškem, sledita Italija (25 odstotkov) in Avstrija (11 odstotkov).

525 ljudi so lani napotili na zdravljenje, pregled ali preiskavo v tujino zaradi izčrpanih možnosti zdravljenja v Sloveniji. To je za dobrih 11 odstotkov manj kot leta 2016. Manj je bilo tudi napotitev zaradi predolge čakalne dobe v domačem zdravstvu: lani je zdravstvena blagajna na ta račun zdravljenje plačala desetim, leto prej pa 18 ljudem.

Stroški načrtovanih zdravljenj v tujini so se – čeprav jih je bilo številčno manj – zvišali zaradi dražjih storitev. Pogosteje kot v preteklosti so bolnike na primer pošiljali na zahtevna zdravljenja v ZDA, ki v Sloveniji niso bila na voljo. Večinoma gre za operacije, ki otrokom s cerebralno paralizo olajšajo hojo.