Pol leta po padcu na ledeniku Pitztal in uspešno opravljeni rehabilitaciji križnih vezi je Ilka Štuhec pripravljena na veliko vrnitev v smučarsko karavano. Ker ji je poškodba vzela celotno olimpijsko sezono, ne preseneča, da nima prevelikih pričakovanj, temveč si pred začetkom najtežjega dela priprav želi le, da se bo vse odvijalo po njenih željah. »Vse je po starem. Levemu kolenu ni nič hudega, desno se, tako kot že prej, malo potoži. Nič takega, česar ne bi bilo mogoče obvladovati. Občutki so vse boljši. Pred prvomajskimi počitnicami smo začeli trenirati z zahtevnejšimi postavitvami. Vse je super,« je na današnji tiskovni konferenci v Ljubljani zatrdila Ilka Štuhec.

Podobno optimističen je njen trener Grega Koštomaj, ki je razkril, da so v teh dneh največ pozornosti namenili prostemu smučanju, s katerim so postavili temelje: »Ilka zelo dobro stoji na smučeh. Zdaj nas čaka naloga, da to prenesemo na postavitve. Menim, da so obremenitve že mogoče na sto odstotkih. Metode dela nismo spreminjali, kvečjemu bomo zamenjali kakšno smučišče. Poskušali bomo zagotoviti zanimivejše pogoje, da ne bo monotonosti in da Ilki ne zbijemo motivacije.«

Pri napovedih je nekoliko previdnejša kineziologinja Anja Šešum, ki je odgovorna za kondicijski del smučarkinih priprav. »Stoodstotni še nismo, gremo pa v to smer. Postopno se dodaja več in več, naš cilj je, da bo Ilka na precej višji ravni kot pred poškodbo. Pričakujem, da bo zmogla in da bodo treningi še težji kot v prejšnji sezoni,« je zatrdila Anja Šešum.

Ilkina ekipa odslej petčlanska

Največja novost v ekipi Mariborčanke je prihod novega serviserja. Za smuči Štuhčeve bo odslej skrbel Aleš Sopotnik, ki je zadnjih osem let sodeloval z ameriško žensko reprezentanco za hitre discipline, pred tem je bil med drugim serviser švedske smučarke Anje Pärson, prav tako je pomagal kanadski reprezentanci.

V nasprotju z Boštjanom Klinetom, Meto Hrovat, Ano Bucik in Marušo Ferk Štuhčeva ostaja zvesta smučem znamke Stöckli, ki pa jih, zanimivo, Sopotnik v svoji 21-letni karieri še ni servisiral. »V tem ne vidim težav. Po prvih stikih sem optimist. Verjamem, da lahko Ilki pomagamo do uspeha,« je dejal Aleš Sopotnik.

Prihoda novega serviserja v ekipo, ki zdaj šteje pet članov, se je nedvomno najbolj razveselila mama 27-letne smučarke Darja Črnko, saj je pred tem prav ona opravljala nalogo prve serviserke. Odslej bo njena vloga nekoliko drugačna, saj bo pri pripravi smuči pomagala le še po potrebi, drugače pa bo še naprej skrbela za vse ostalo – od logistike do komuniciranja. »Odvalil se mi je velikanski kamen. Tisto uspešno sezono sem skoraj izgorela. Bilo je strašno naporno. Da sem prišla k sebi, sem potrebovala leto dni. Zdaj bom končno lahko mirno spala. Sicer pa bom delala tisto, kar bo rekel Aleš,« je povedala Darja Črnko.

Štuhčeva bo maja večinoma trenirala na ledeniku Kaunertal v Avstriji, kjer je snega dovolj, razmere pa še vedno izvrstne. V poletnih mesecih se bo ekipa preselila na Norveško, medtem ko bo osrednji del priprav znova opravila v Čilu.