Rakete, opremljene z jedrskimi konicami, imajo domet 500 kilometrov in bi lahko dosegle Berlin, Varšavo ali Köbenhavn.

Rakete, nameščene na tovornjake, je bilo v Kaliningradu mogoče videti že na nočni vaji za vojaško parado ob 9. maju, ko Rusija zaznamuje dan zmage nad nacizmom v drugi svetovni vojni. »Prebivalci enklave lahko vidijo in razumejo, da je najsodobnejše orožje ruske vojske na voljo za obrambo regije,« je tiskovni predstavnik ruske vojske povedal za rusko tiskovno agencijo Interfax.

Na ožjem območju Kaliningrada raket ne bodo izstrelili niti za vajo, da »ne bi prestrašili naših sosedov v Litvi in na Poljskem«, je dodal.

Raketni sistem je od začetka leta v mestu Černjahovsk, ki leži v osrednjem delu enklave, je povedal tiskovni predstavnik. To je v skladu s februarskimi navedbami litovske vojske, ki je opazila transport sistema, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Namestitev raketnega sistema v Kaliningradu, najbolj zahodnem ruskem ozemlju, sicer pomeni pričakovan odgovor Rusije na razporeditev štirih bataljonskih skupin zveze Nato v baltiških državah in na Poljskem. Rakete iskander je bilo v eksklavi mogoče videti že v preteklosti, vendar tam niso bile nameščene daljše obdobje.