Na usposabljanje je bilo vpoklicanih skupno 691 pripadnikov Slovenske vojske, od tega se jih je odzvalo 526. Med enotedenskim usposabljanjem so se med drugim seznanili s splošnimi vojaškimi predpisi in kodeksom vojaške etike, obnovili osnove preživetja in delovanja na bojišču ter obnovili postopke varovanja objektov.

Izvedli so usposabljanja za namenske naloge, kot so varovanje vojaških objektov, opravili test rokovanja z orožjem in predpisana streljanja ter se usposobili za delovanje na bojišču. Usposabljanje so končali s preverjanjem.

Vpoklic je načrtovan tudi za junij

Kot so za STA pojasnili v Slovenski vojski, so za opravljanje dolžnosti v maju vpoklicali 303 pripadnike, od tega jih je v četrtek z enomesečnim delom pričelo 291. Vpoklic načrtujejo tudi za junij, kolikšnega, pa za zdaj še ne vedo.

V času vpoklica bodo pripadniki pogodbene rezerve izvajali naloge podpore, vzdrževanja, varovanja objektov in sodelovali pri drugih vojaških nalogah, za katere so usposobljeni. Na ta način bo lahko Slovenska vojska, ki se sooča z naraščajočim kadrovskim primanjkljajem, še naprej izvajala nespremenjeni obseg nalog, ki izhajajo iz predpisov na obrambnem področju, navajajo v Slovenski vojski

Kot je še sporočila Slovenska vojska, bo 42 odstotkov vpoklicanih delo opravljalo v 1. brigadi, 43 odstotkov v 72. brigadi, 11 odstotkov v Logistični brigadi ter 4 odstotki v Enoti za komunikacijsko informacijske sisteme.