Ta trenutek so pripadniki pogodbene rezerve po besedah načelnika generalštaba na mobilizacijskem usposabljanju, hkrati pa z njimi potekajo pogovori, kako dolgo bodo lahko koga od njih vključili v vojaško službo. Po usposabljanjih pa jih bodo razporedili na mesta, ki jih s svojem znanjem in sposobnostmi lahko opravljajo. Povečini gre pri tem za podporne službe, torej za varovanje, za dežurstva, za nadzor vojašnic, je v pogovoru za STA pojasnil Geder, ki meni, da bodo na teh mestih svoje naloge lahko opravili z odliko.

S tem bodo po njegovih besedah sprostili tisti del vojakov, ki mora opraviti usposabljanje za ocenjevanje Creval oz. usposabljanja za zamenjave na mednarodnih operacijah in druge naloge. »Naše številčno stanje je padlo tako nizko, da s profesionalno vojsko, ki jo imamo stalno zaposleno, ne moremo več realizirati ambicij, ki nam jih predpisujejo zakonodaja, bilateralni dogovori in naši delodajalci,« je pojasnil načelnik Generalštaba Slovenske vojske.

Ker gre za nenapovedane vpoklice, na katere v letnem načrtu niso opozorili, je po njegovem prepričanju potreben mehak pristop. Posameznikom se poskušajo čim bolj prilagoditi oziroma upoštevati njihove želje glede dolžine opravljanja vojaške službe, da ne bi preveč prizadeli njihovega družinskega oziroma civilnega življenja.

Pripadnike pogodbene rezerve je Slovenska vojska (SV) vpoklicala 12. aprila, ta petek pa bodo končali z mobilizacijskim usposabljanjem. V tem okviru vojska poskrbi za njihovo opremo, sami pa izvedejo streljanje in druge temeljne veščine. S 3. majem bo z opravljanjem vojaške službe v miru začela prva skupina.