Člani akademije morajo zasledovati vrednote akademije, to je spoštovanje človekovega dostojanstva, je akademija po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zapisala v izjavi.

Štiriinpetdesetčlanski upravni odbor akademije je sporočil, da so obema odvzeli članstvo, ker sta kršila standarde obnašanja. Pri tem je vse člane akademije pozval, naj se držijo visokih etičnih standardov.

Polanskega je sodišče spoznalo za krivega, da je leta 1977 spolno občeval s 13-letnico. Preden bi mu lahko izrekli kazen, je odšel v tujino. 84-letnik trenutno živi v Franciji.

Njegova žrtev Samantha Geimer, ki želi, da ZDA odstopijo od pregona, je po odločitvi akademije sporočila, da gre za grdo in okrutno potezo, ki z ničemer ne spreminja današnje seksistične kulture v Hollywoodu.

Osemdesetletni Cosby pa je bil pred tednom dni spoznan za krivega spolnega napada na žensko iz leta 2004. Podobnih dejanj ga sicer obtožuje še več deset žensk. Grozi mu do 30 let zapora.

Akademja lani izključila Harveyja Weinsteina

Upravni odbor akademije, v katerem so med drugim Steven Spielberg, Tom Hanks in Whoopi Goldberg, je lani iz članstva v akademiji izključil producenta Harveyja Weinsteina, prav tako zaradi obtožb o spolnih zlorabah.

Pred omenjeno trojico je akademija v svoji 91-letni zgodovini izključila igralca v filmu Boter Carminea Caridija, in sicer leta 2004 zaradi nepooblaščenih objav filmov.