Te dni je težko slediti novicam o Harveyju Weinsteinu, saj mediji iz ure v uro prihajajo do novih informacij, oglašajo pa se tudi nove žrtve – z novimi zločini in novimi imeni. Zdaj jih je že več kot 30. Tako je igralka Rose McGowan Weinsteina včeraj obtožila posilstva, zraven pa dodala, da naj bi to večkrat povedala tudi šefu Amazon Studia Royu Priceu. Price jo je ignoriral in še naprej sodeloval z Weinsteinom, očitno pa je imel neprimerne apetite tudi sam, saj je od minulega tedna na prisilnem dopustu zaradi obtožb producentke Ise Hackett, da jo je spolno nadlegoval.

Pred leti šale, danes potrjena realnost

Kar je minule dni eksplodiralo kot bomba, je bilo v Hollywoodu več let javna skrivnost. »Ne bojim se nikogar iz zabavne industrije. Trikrat od petih priložnosti sem zavrnila seks s Harveyjem Weinsteinom,« je v komični seriji 30 Rock leta 2012 rekla igralka Jane Krakowski. In če se antene niso dvignile takrat, bi se morale leto pozneje na podelitvi oskarjev. Scenarist in igralec Seth McFarlane je med predstavitvijo kandidatk za oskarja za stransko žensko vlogo igralke pred vso hollywoodsko smetano in TV-gledalci potolažil: »Čestitam vsem petim damam. Odslej se vam ne bo treba več pretvarjati, da vas privlači Harvey Weinstein.« Šala je, kot je pojasnil na twitterju, prišla iz prezira in jeze, ker mu je soigralka v njegovem filmu Ted Jessica Barth leto prej zaupala, da jo je Weinstein nadlegoval, on pa se ni mogel upreti temu, da na podelitvi oskarjev ne bi udaril nazaj. A zgodilo se ni nič.

Zdaj se morda bo. Po članku v New York Timesu, ki je popisal 30-letno zgodovino spolnih nadlegovanj mogula v kopalnem plašču, obsedenega z masažami in masturbacijo pred mladimi igralkami, ter članku v New Yorkerju, kjer so ga tri od njegovih žrtev obtožile celo posilstva, je bil 65-letni hollywoodski bog najprej odpuščen iz lastne družbe. Nato je odšla še žena Georgina Chapman, s katero je bil poročen deset let in ima z njo tudi dva otroka. Chapmanova je uradno spakirala kovčke, ker je bila zgrožena nad njegovim početjem, neuradno pa zato, ker se je bala, kako bo razkritje vplivalo na njeno modno znamko Marchesa, čeprav je verjetno ne bo rešilo nič več. Sploh ne po tem, ko je v javnost prišlo, da je Weinstein pritiskal na igralke, naj na rdeči preprogi nosijo njene obleke, ter jim celo grozil z odvzemom vlog ali umikom finančnih sredstev za snemanje filma.

Demokrati vračajo denar, igralke tvitajo, režiserji večinoma tiho

Na koncu so se Weinsteinu odrekli tudi nekateri njegovi prijatelji. Nekateri. Medtem ko so ženske, ki so sodelovale s Harveyjem Weinsteinom, med njimi Judi Dench, Meryl Streep in Kate Winslet, svoje izjave podpore spisale dokaj hitro, je bilo nekoliko drugače z moškimi kolegi. Do včeraj je molčal Quentin Tarantino, ki je z njim posnel vseh svojih osem filmov, še vedno molči Michael Moore, ki pod okriljem družbe Weinstein končuje dokumentarec Fahrenheit 11/9, Matt Damon, Russell Crowe in Ben Affleck pa se poskušajo izogniti temu, da se smrad ne bi prijel tudi njih. Prva dva zato, ker naj bi po izjavah nekdanje novinarke New York Timesa pomagala ustaviti zgodbo o Weinsteinu že pred leti, tretji pa zato, ker je za Weinsteinovo početje menda vedel in ker je v preteklosti tudi sam imel spodrsljaj, in sicer roke, s katero je zagrabil prsi MTV-voditeljice Hilarie Burton.

Po nekajdnevnem premisleku so si roke oprali tudi demokrati, ki so prijateljevali z Weinsteinom. Hillary Clinton je, kot je dejala za CNN, ob novici postalo slabo, denar, ki ga je dobila od Weinsteina, pa bo tako kot drugi demokrati darovala dobrodelni organizaciji. Barack Obama in njegova žena Michelle sta njegovo početje obsodila kot gnusno, pri tem pa pozabila omeniti, da je njuna hči Malia delala v Weinsteinovi družbi kot pripravnica in da je Weinstein tudi njima pomagal zbirati denar.

V teku dve preiskavi zaradi spolnega napada

Weinstein, ki so se mu prejemniki oskarjev do leta 2015 zahvalili 1396-krat, kar je večkrat, kot so se zahvalili bogu, se verjetno dolgo ne bo pokazal niti na podelitvah nagrad. Organizatorji podelitve oskarjev bodo danes razpravljali o tem, kaj storiti z njim in njegovim članstvom v Akademiji. Na koncu se bodo skoraj zagotovo odločili, da ga izključijo, tako kot so storili v Veliki Britaniji pri Bafti, a to bo za Weinsteina še najmanjši problem.

Producenta so mediji minule dni ulovili, ko je begal pred hišo v Los Angelesu, kamor je po klicu njegove 22-letne hčere Lily prišla tudi policija, ker naj bi bil oče depresiven in samomorilsko razpoložen. Takrat je po vzoru režiserja Romana Polanskega, obsojenega posilstva, ki je zbežal v Francijo, menda nameraval odleteti na zdravljenje v Evropo. Na koncu je ostal v Ameriki in odletel na zdravljenje v Arizono, na kliniko The Meadows, kjer se je zaradi zasvojenosti s protibolečinskimi tabletami zdravil golfist Tiger Woods. Tam bo padli velikan, ki si je že najel kriminalnega odvetnika, lahko razmišljal o tem, kako se bo izognil kazenskemu pregonu. Da sta uvedli preiskavo, sta namreč že potrdili tako newyorška kot londonska policija – prva zaradi dogodka iz leta 2004, ko je v svoje mednožje potisnil glavo igralke Lucie Evans in jo prisilil v oralni seks, druga pa zaradi spolnega napada, ki se je zgodil v 80. letih.

Če bo katera od njiju zbrala dovolj dokazov in se bo tožilec odločil za tožbo, Weinsteinu grozi tudi do 25 let zapora. Filmov tako zagotovo še dolgo ne bo snemal, bo pa kakšno dramo o njem morda posnel kateri od njegovih kolegov, ki mu z molkom še vedno stojijo ob strani.