Todorić ima zdaj deset dni časa, da svojo pritožbo še dopolni, so za komercialno televizijo Nova TV povedali odvetniki nekoč najvplivnejšega hrvaškega podjetnika.

Westiminstrsko sodišče v Londonu je prejšnji teden objavilo odločitev, da ne vidi ovir za izročitev Todorića, ki je na Hrvaškem osumljen finančnih malverzacij v največji hrvaški družbi.

Kupuje si čas, da ne bi pristal v priporu

Po objavi te odločitve je Todorić napovedal, da se bo pritožil ter izkoristil vse pravne možnosti, ki jih omogoča britanski pravni sistem. Pravniki menijo, da bi celoten postopek glede na nadaljnje korake na višjih sodnih instancah lahko trajal tri do šest mesecev.

Kot ocenjujejo na Hrvaškem, si Todorić kupuje čas, da po vrnitvi na Hrvaško ne bi končal v priporu. Zagrebško sodišče je namreč zanj določilo pripor, da ne bi vplival na priče, a je hrvaško tožilstvo doslej že zaslišalo skoraj vse priče. Ko bodo zaslišali še zadnjo izmed 17 prič, kar je pričakovati v nekaj naslednjih tednih, tako vzroka za Todorićev pripor na Hrvaškem ne bo več, danes pojasnjuje Jutarnji list. Časnik dodaja, da je zagrebško sodišče že zavrnilo dodatne zahteve hrvaškega tožilstva za pripor.

100 tisoč funtov varščine

Todorića so prijeli v začetku lanskega novembra v Londonu na temelju evropskega pripornega naloga, ki ga je razpisala Hrvaška. Nekoč najbogatejšega Hrvata in več njegovih bivših sodelavcev v Zagrebu sumijo finančnih malverzacij, ki naj bi Agrokor pripeljale na rob propada.

Po prijetju je londonsko sodišče Todorića izpustilo, naj se brani s prostosti ob 100.000 funtov varščine in določenih varnostnih ukrepih, ki so jih prejšnji teden še poostrili.