Potem ko je bil zoper Ivico Todorića izdan evropski priporni nalog, hkrati pa se je znašel na Europolovem seznamu najbolj iskanih evropskih beguncev, se je krog okoli razvpitega hrvaškega poslovneža čedalje bolj ožil.

Izdali so ga telefoni

Kot je danes zjutraj, ko še niso bili znani podatki o Todorićevi aretaciji, poročal hrvaški tednik Nacional, je tamkajšnja vlada natančno vedela, kje je Todorić, britansko vlado pa obvestila, kje ga lahko najdejo. Do podatkov so hrvaški policisti in obveščevalna služba prišli na podlagi rekonstrukcije telefonskih številk, ki jih uporabljajo Todorić in njegovi družinski člani. Ko se je pred dnevi znašel na Europolovem seznamu najbolj iskanih beguncev, je Todorić na svojem blogu objavil, da so hrvaške oblasti seznanjene z njegovim naslovom. »Ne skrivam se in moja vest je čista. Toda kot človek, ki so mu bile kršene človekove pravice, lahko nasprotujem političnemu pregonu in vnaprej konstruirani krivdi,« je poudaril.

Še preden je danes odjeknila vest o Todorićevi aretaciji, so mediji v sosednji državi napovedovali, da bi se lahko sam predal policiji. S hrvaškega ministrstva za notranje zadeve so sporočili, da je bila policija obveščena, da je bil Ivica Todorić okoli devete ure zjutraj po lokalnem času pozvan na eno od londonskih policijskih postaj, kjer je bil, na podlagi evropskega pripornega naloga, aretiran. Po poročanju hrvaškega časnika Jutarnji list Todorićeva predaja za nikogar od visokih uslužbencev policije ni bila presenetljiva. Beg in skrivanje bi bila za namreč za Todorića najslabša možnost. Tudi odvetniki naj bi Todoriću minuli teden svetovali, da je predaja zanj najboljša možnost, četudi ga bodo izročili Hrvaški. Ocenili so namreč, da so okoliščine preiskovalnih dejanj v Agrokorju takšne, da bi bil proti plačilu varščine lahko kmalu izpuščen na prostost. Če bo tožilstvo vztrajalo, da obstaja priporni razlog vplivanja na priče, pa bi bil lahko izpuščen, ko bodo zaslišane vse priče.

Nositi naj bi moral elektronsko zapestnico

Ob zaslišanju na londonskem sodišču je Todorić nasprotoval, da bi ga izročili Hrvaški, je poročal Reuters. Sodišče mu je odredilo plačilo varščine v višini 100.000 funtov (okoli 114.000 evrov), odvzelo potni list, nositi pa naj bi moral tudi elektronsko zapestnico. Prihodnji narok, na katerem bodo zaslišali Todorića, je razpisan v aprilu 2018. Vprašanje, ki se zastavlja, pa je, ali bo Todorić sploh izročen Hrvaški.

Po poročanju hrvaške izpostave nemškega medija Deutsche Welle so namreč v Veliki Britaniji izjemno občutljivi za zahteve za izročitev oseb, še posebno ko gre za politični pregon, kar si prizadeva prikazati Todorić. Proti njegovi izročitvi govori tudi statistika. Od več kot 55.000 zahtev za izročitev osumljencev storitve kaznivih dejanj od leta 2009 naprej jih je Velika Britanija vsega skupaj izročila 7500.

Spomnimo, pred tremi tedni so na vrata Kulmerjevega dvorca, razkošnega domovanja Todorićevih, navsezgodaj potrkali kriminalisti. Toda treh preiskovancev – očeta Ivice in njegovih sinov Anteja ter Ivana – ni bilo doma. V obsežni akciji je bilo aretiranih 12 nekdanjih tesnih sodelavcev Ivice Todorića. Četudi je tožilstvo za vse od njih zahtevalo pripor, so bili po zaslišanju izpuščeni na prostost. Nekaj dni zatem sta v spremstvu svojih odvetnikov pred preiskovalnim sodnikom izjavi podala Ante Todorić, nekdanji član Agrokorjeve uprave, in Ivan Todorić, bivši član Agrokorjevega nadzornega sveta. Ker se Todorić v treh dneh ni odzval pozivu za zaslišanje, je preiskovalni sodnik zoper njega odredil enomesečni pripor.