Konjunktura je mnoge slovenske gazele spodbudila v širitev obstoječih proizvodnih prostorov. Gradnjo, ki se je zaradi slabega vremena zavlekla za nekaj mesecev, končujejo v žalskem Tehnosu, zlati gazeli 2017. Investicija, ki jo skupaj ocenjujejo na šest milijonov evrov, bo z ureditvijo okolice zaokrožena sredi poletja.

Z novogradnjo so pridobili dodatnih 5500 kvadratnih metrov proizvodnih površin, kar jim bo med drugim omogočilo postavitev avtomatizirane tehnološke linije. Podjetje zaposluje že 120 ljudi, letos pa naj bi po lanskoletnih 13 milijonih evrov ustvarili skoraj 15 milijonov evrov prihodkov. »Podjetja smo ambiciozna in optimistična. Vsi delamo na rasti. Trenutno je res preveč dela, cene materialov pa zaradi špekulacij prav divjajo. To je slabo in upam, da se bodo razmere uredile, saj si ne želimo novega balona oziroma krize,« razmišlja direktor Anton Kisovar.

V precej spremenjeni podobi je tudi višnjegorska gazela Elvez, ki zaposluje že skoraj 200 ljudi, njeno rast pa v večji meri diktirajo potrebe avtomobilske industrije, saj srebrna gazela 2006 kar 90 odstotkov vseh svojih prihodkov ustvari v sodelovanju z evropsko avtomobilsko industrijo. V teh dneh že končujejo povečanje proizvodnih in logistično-skladiščnih površin, posodobili pa bodo tudi strojni park. Povečan obseg dela tudi pri njih pomeni ves čas dodatno zaposlovanje.

Maja bodo v povečanih in posodobljenih prostorih delali tudi v podjetju Tu-val, ki ima sedež v Domžalah, so pa po selitvi uprave in razvoja v nove prostore sedaj poskrbeli za ureditev novih prostorov še v poslovni enoti v Mačjem dolu, kjer poteka predvsem proizvodnja. Tako bodo v letu dni za nove prostore in tehnološko posodobitev namenili dva milijona evrov, kar je za podjetje, ki ustvari nekaj več kot štiri milijone evrov prihodkov, od tega 87 na tujih trgih, velik zalogaj.

Konec avgusta bodo z modernizacijo in optimizacijo razvojno-logističnega centra, velikosti 1400 kvadratnih metrov, končali v Varisu. Strošek gradnje, ki so jo že začeli, je 1,3 milijona evrov. Projekt so prijavili tudi na razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, odgovor pričakujejo konec maja. Pol milijona evrov pa bodo, kot je naštela direktorica Sabina Sobočan, namenili še za obnovo in povečanje garderobe za proizvodne delavce in obnovo pisarn za proizvodno režijo. Ker zaradi povečane porabe potrebujejo tudi več elektrike, bodo konec leta zgradili še močnejšo transformatorsko postajo. jpš