Dolgoletno opozarjanje gospodarstvenikov na slabe cestne povezave ni obrodilo sadov, zato se ilirskobistriška družinska gazela Pet Pak seli v Postojno. Ker podjetje, ki je specializirano za plastično embalažo za prehransko, kozmetično in farmacevtsko industrijo, več let ni našlo primerne rešitve za svojo širitev v Ilirski Bistrici, bo gradilo v postojnski industrijski coni Kazarje na območju nekdanje Primorjeve betonarne. V Postojno se namerava preseliti v dveh letih.

Proizvodnjo bo Pet Pak, ki je preteklo leto končal s 5,2 milijona evri prihodkov, letos pa si obeta 15-odstotno rast, najverjetneje zagnal že sredi naslednjega leta, gradnja pa je že stekla. Novi prostori – na voljo imajo okoli 13 tisoč kvadratnih metrov površin – naj bi zadoščali za vsaj naslednjih deset let, predvideva Ljubo Nadoh, direktor podjetja, ki je zadovoljen, da so zagotovili možnosti za nadaljnjo rast podjetja. Denar za nove prostore je podjetje, ki trenutno zaposluje 23 ljudi, zagotovilo iz tekočega poslovanja.

Podjetje, ki izvozi 95 odstotkov proizvodnje, največ proda v Nemčijo, Španijo, Francijo, Italijo in Nizozemsko. Ustvari 84.503 evrov povprečne dodane vrednosti na zaposlenega, zato je postojnski župan Igor Marentič zadovoljen, da se je za gradnjo pri njih odločilo tako dobro podjetje. »Postojna ima idealno geografsko lego v tem delu Evrope. Smo na stičišču med vzhodno in zahodno Evropo z avtocestno povezavo do vseh večjih mest. Imamo tudi železniško povezavo, zdaj čakamo še na drugi tir, ki bo omogočil dodatne povezave z avtocesto proti Reki. Potencialne investitorje lahko privabimo s kadrovskim potencialom, gospodarskimi spodbudami, ki jih razpisujemo vsako leto, ter konkurenčno ceno zemljišč in odzivnostjo pri pripravi dokumentacije,« se je pohvalil Marentič.

Lani septembra so v Postojni odprli tudi Izobraževalni center sodobnih tehnologij, ki je povezal šolstvo in podjetja z dveh področij, avtomehanike in orodjarstva, ki sta na tem območju zelo razviti. Pri tem so aktivno sodelovala tudi podjetja skupine Oro, v kateri je več gazel, med drugim tudi pivški Oro met, bronasta gazela 2015, ki je eden večjih podpornikov centra in ki je »odstopil« tudi dva svoja sodelavca. Jernej Pavlin, direktor podjetja Oro met, je vesel, da je po dveh letih prizadevanj center začel delovati. Center deluje v okviru Šolskega centra Postojna, v izobraževalnem centru je med drugim nekaj strojev za žično in potopno erozijo CNC, 3- in 5-osni rezkalni obdelovalni center CNC in industrijski 6-osni robot s krmilnikom. ICST, ki ga je pomagalo vzpostaviti 17 regijskih podjetij, je na voljo tudi gospodarstvu za usposabljanje, dokvalifikacije in prekvalifikacije zaposlenih.