V Kamniku bodo v naslednjih štirih letih obnovili nekdanji uršulinski samostan Mekinje, ki so ga ob koncu prejšnjega stoletja razglasili za kulturni spomenik, zdaj pa se v njem že lep čas ne dogaja skoraj nič in večina prostorov v njem sameva. V skladu z njegovim kulturnim poslanstvom ga nameravajo napolniti z izobraževalno-kulturnimi vsebinami in aktivnostmi, ki bodo obogatile lokalno okolje in ponudile različne možnosti za druženje občanov.

Aktivnosti se bodo lotili v sklopu projekta Preobrazba, ki ga bodo izvajali v dveh fazah, končali pa naj bi ga predvidoma konec februarja leta 2020, so povedali predstavniki občine Kamnik, ki projekt vodijo. V njem sodelujeta še VEZAL – zavod za izobraževanje, raziskovanje in svetovanje – ter Noah Londer Charney, financirata pa ga Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Dodatna sredstva nameravajo na občini in v Javnem zavodu Mekinjski samostan pridobiti z vključevanji v nova partnerstva in projekte na transnacionalni, nacionalni, medregionalni in čezmejni ravni. Vsebine, ki se v samostanu že izvajajo, bodo skozi projekt nadgradili in jih zaobjeli v okrilje slogana evropskega leta kulturne dediščine Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost.

Lokalne vsebine

Projekt bo namenjen dvigu kakovosti in števila lokalnih vsebin. Vplival naj bi na izboljšanje bivalnih navad, z oživljanjem opuščene kulturne dediščine pa izboljšal tudi urejenost urbanega območja občine in okoljsko ozaveščenost lokalnega prebivalstva. Ponujal bo pester nabor okoljevarstvenih vsebin, vsebin za ranljive skupine ter s pomočjo dostopnih, raznolikih in kakovostnih vsebin prispeval k druženju in povezovanju lokalnega prebivalstva v sodobnem in za vse odprtem kulturno-izobraževalnem središču.

Projekt bodo pričeli s preureditvijo zaščitenega dela pritličja samostanskega objekta, ki bo namenjen različnim izobraževalnim in kulturnim vsebinam. V zavodu bodo skrbeli za koordinacijo del ter poskrbeli za spletne strani, promocijo projekta, dneve odprtih vrat in podobno, napovedujejo na občini. Dodajajo, da je bil projekt Revitalizacija samostana Mekinje kot orodje za oživitev opuščenega objekta kulturne dediščine in krepitev zmogljivosti prebivalcev urbanih območij – krajše Preobrazba – potrjen na javnem pozivu Lokalne akcijske skupine Srce Slovenije. Poudarili so, da bo z njim občina ustavila propadanje in neizkoriščenost obsežnega samostanskega kompleksa in prebivalcem zagotovila kakovostno ponudbo, ki je v okolju primanjkuje.

Samostan je bil darilo

»Samostan Mekinje smo pred leti dobili v darilo. Zunanja javnost je to sprejela z navdušenjem, tudi mi, a to ni neka lahkotna ideja, z vsem tem so seveda povezane tudi finance,« je na pragu obnovitve kompleksa dejal kamniški župan Marjan Šarec in dodal, da so potrebovali kar nekaj časa, da so se odločili, kaj bo v njem, in da bo najbolje ustanoviti javni zavod.

Spomnimo, kamniški župan Marjan Šarec in Zora Blagotinšek, provincialna predstojnica in zastopnica uršulinskega samostana v Mekinjah, sta zapečatila darilno pogodbo za samostan pred slabima dvema letoma. Z njo so uršulinke, ki samostana niso več mogle vzdrževati in so občini pet let prej ponujale samostan v odkup za 4,7 milijona evrov, občini podarile več stoletij star samostan z dvema atrijema znotraj obzidja, vrtom in več objekti z enim ali dvema nadstropjema in kletmi. Gre za dobrih 5000 kvadratnih metrov notranjih prostorov in še vsaj enkrat toliko kvadratnih metrov pripadajočega samostanskega zemljišča. Sestra Zorica je ob tem obžalovala, da v njem niso že pred leti uredili koncesijskega katoliškega vrtca, in se z županom dogovorila, da bodo v njem le dejavnosti, ki bodo v korist vsej lokalni skupnosti in ne bodo skrunile namembnosti prostorov v bližini cerkve in pokopališča.