Slovenska hokejska reprezentanca je na svetovno prvenstvo skupine B prispela v vlogi prvega favorita, poslovila pa se je kot največja osmoljenka enotedenskega turnirja v Budimpešti. Izkušena olimpijska reprezentanca je na odločilni tekmi za preboj med elito proti Italiji doživela grenak poraz v zadnji sekundi, ko se ji je maščevala tvegana igra brez vratarja. Po dveh zmagah in treh porazih je Slovenija na madžarskem turnirju osvojila predzadnje mesto in prehitela le Poljsko, ki je hokejsko tako obubožana, da jo vodi kar poljski olimpijski komite.

Slovenski hokejisti so po usodnem porazu hitro pospravili garderobo in zapustili prizorišče tekmovanja, ki ga je senzacionalno dobila Velika Britanija. Hokejisti iz Združenega kraljestva so v zadnjih štirih letih nastopali v skupini C, v Budimpešti pa so dobili krila po premierni zmagi proti Sloveniji in se prvič po letu 1994 uvrstili med elito. Prihodnje leto bo na prvenstvu skupine A na Slovaškem nastopila tudi Italija, ki je imela ogromno sreče, da so Britanci na zadnji tekmi prvenstva proti gostiteljem Madžarom v zadnji minuti izsili podaljšek. Slovenska vrsta zmagovalcem turnirja ni čestitala, ker se je sklonjenih glav vsaj dve uri pred podelitvijo nagrad z avtobusom že odpravila proti domovini. Največja dolžnika prvenstva sta ostala legionarja iz ruske lige Rok Tičar in Robert Sabolič, ki sta na petih tekmah skupaj zmogla le gol in tri podaje, med najbolj razpoloženimi hokejisti pa sta bila Jan Urbas in Sabahudin Kovačevič. Vratar Gašper Krošelj brez pomoči soigralcev ni zmogel zbrati niti 90-odstotne uspešnosti ubranjenih strelov. Izbrana vrsta je v Budimpešti nastreljala vseh pet tekmecev, a od 175 poskusov dosegla le petnajst golov in jih prav toliko tudi prejela.

Slovenija se prvič po letu 2009 ni uvrstila med elito, zato bo prihodnjo pomlad znova igrala med drugoligaši. Generalni sekretar hokejske zveze Dejan Kontrec je v Budimpešti že napovedal, da se bo Slovenija potegovala za organizacijo turnirja. Zveza je prvenstvo nazadnje priredila leta 2012 v Stožicah, na majskem kongresu mednarodne zveze v Köbenhavnu pa bo kot prizorišče ponudila staro tivolsko dvorano. »Stožice verjetno niso primerne, ker se v zgornjem sektorju ne vidi dovolj dobro na igrišče, na Jesenicah pa nikdar nismo bili zadovoljni z obiskom reprezentančnih tekem. Ljubljana je središče države, kjer ne bi imeli težav z nastanitvijo vseh reprezentanc,« je povedal prvi operativec zveze Dejan Kontrec, ki se mu skupaj s predsednikom krovne organizacije Matjažem Rakovcem izteka drugi mandat.

Kontrec napoveduje, da se bodo v hokejski zvezi zagotovo zgodile spremembe. »O mojem mandatu bodo odločali drugi. Če bodo prišli ljudje z boljšim programom, me bodo zamenjali. Zveza je v dobrem finančnem stanju, nimamo afer kot prejšnjo vodstvo, igralci so zadovoljni, klubi pa stabilni,« ne vidi težav Kontrec. Ob robu turnirja v Budimpešti še ni bilo jasno, kdo bo v vlogi selektorja vodil člansko reprezentanco, saj se je Kariju Savolainenu pogodba iztekla. Če bo zveza iskala domačega selektorja, je med glavnimi kandidati za Savolainenovega naslednika po trenerski hierarhiji Ivo Jan, očitno pa se obeta še izdatnejša pomladitev igralske zasedbe.