Z današnjim zadnjim krogom se bo v Budimpešti končalo svetovno hokejsko prvenstvo divizije I (skupina A). Slovenci so imeli pred zadnjo tekmo kljub slabemu začetku turnirja z dvema porazoma povratek med elito v svojih rokah, pot do zmage proti Italiji je bila otežena zaradi poškodbe Andreja Hebarja, ki po zlomu prsta na roki ni mogel pomagati soigralcem na zadnji tekmi.

Italijani so imeli v prvi tretjini precejšnjo pobudo, kar jim je prineslo uvodno vodstvo, kaj kmalu pa bi bilo njihovo vodstvo še višje, a se je v vratih Slovenije izkazal Gašper Krošelj, nekajkrat pa je zažvenketal tudi okvir gola. Ne glede na številne dobre priložnosti nasprotnika je z veliko sreče pravzaprav iz nepriložnosti za izenačenje zadel Matic Podlipnik in postavil izid tretjine (1:1).

Slovenci so v drugo tretjino vstopili bistveno bolj napadalno, Italijanom pa so očitno po odličnem uvodnem delu nekoliko pošle moči. Ob igri z igralcem več je po podaji kapetana Jana Urbasa zadel Rok Tičar, ki si je plošček zaustavil z drsalko, nato pa ga neubranljivo poslal pod prečko za prvo slovensko vodstvo (2:1).

Tekma preobratov

Na žalost slovenskih navijačev so Italijani v nadaljevanju zrežirali manjši preobrat in z zadetkoma Mika Sullivana (zadnja sekunda powerplayja) in Alexa Trivellata vnovič prišli do vodstva s 3:2. Slovenija je ob koncu tretjine vršila pritisk, ki je obrodil sadove, saj je z branilskega položaja s strelom na prvo zadel Sabahudin Kovačevič.

O povratku Slovencev ali Italijanov med elito je torej odločala zadnja tretjina, v kateri so imeli risi bistveno več od igre, ki pa kljub številnim poizkusom niso dosegli tako željenega zadetka. V izdihljajih tekme je selektor Kari Savolainen poizkusil tudi z igro brez vratarja, a je pogumna poteza dobri dve sekundi pred koncem prinesla zmago Italijanom (4:3).