Roglič je bil na letošnji dirki po Baskiji, ki zaradi razgibanosti terena velja za eno najbolj zahtevnih dirk v koledarju svetovne serije, zelo prepričljiv. V prvi in drugi etapi je moral premoč priznati le Francozu Julianu Alaphilippu, po zmagi v vožnji na čas v četrti etapi pa je oblekel rumeno majico vodilnega. Te ni več slekel.

V peti etapi je spet osvojil drugo mesto in razliko proti tekmecem močno povečal. Skoraj dve minuti prednosti pred prvim zasledovalcem je za zadnjo, kraljevsko etapo zadoščalo. Zasavca, aktualnega svetovnega podprvaka v vožnji na čas, iz tira ni vrgel niti padec na začetku dneva, ko je moral nadoknaditi zaostanek slabe minute, kot tudi ne zaključni napad Mikela Lande.

Četrti Slovenec s končno zmago na najvišji ravni kolesarstva

»Zmaga mi pomeni največ do zdaj. Po vseh kriterijih je to največja zmaga. To je bil cilj letošnje sezone - doseči zmago v etapni dirki, enotedenski dirki svetovne serije. To mi je uspelo na začetku sezone. Z optimizmom gledam v nadaljevanje,« se je dobri dve uri po koncu zadnje, kraljevske etape na svoj uspeh ozrl Roglič, o sami etapi, v kateri so tekmovalci morali premagati osem kategoriziranih vzponov, pa je dodal: »Kratka, sladka etapa. Normalno ne dopušča nobenih napak. Na srečo se je na koncu izteklo OK. Tudi s tem neželenim dogodkom, ki se mi je zgodil od starta. Sem zelo, zelo vesel za skupno zmago.«

Roglič je četrti Slovenec s končno zmago na najvišji ravni kolesarstva. Prvi Slovenec, ki je bil končni zmagovalec ene od dirk svetovne serije, je bil Simon Špilak. Prekmurec je leta 2010 dobil dirko po Romandiji, istega leta, le nekaj tednov kasneje, je to uspelo še Janezu Brajkoviču, ki je na vrhu končal kriterij Dauphine. Leta 2011 je Grega Bole zmagal veliko nagrado Ouest France - Plouay. Največja uspeha na dirkah svetovne serije je leta 2015 in 2017 vpisal Špilak, ko je osvojil dirko po Švici.

Današnjo etapo je dobil Španec Enric Mas pred rojakom Mikelom Lando, ki je zaostal 12 sekund. Še en Španec, Ion Izagirre je na tretjem mestu zaostal 27 sekund. Roglič je bil deveti, od Masa je bil počasnejši 54 sekund. Po prihodu v cilj je Slovenec v spremstvu enega od članov osebja njegove ekipe rahlo šepal, držal se je za kolk, kar je bržčas posledica padca na začetku etape.

V skupnem seštevku je 28-letni Roglič, član nizozemske ekipe LottoNl-Jumbo, Lando premagal za minuto in devet sekund.

Sicer pa je Roglič osvojil svojo četrto skupno zmago. Še kot član novomeške Adrie Mobil je skupno slavil na dirki po Sloveniji in po Azerbajdžanu, kot član nizozemske zasedbe pa na dirki po Algarveju (ta sicer ne sodi v svetovno serijo) in zdaj še na dirki po Baskiji.