Osrednje severnokorejsko prizorišče za jedrska testiranja se je po jedrskem poskusu septembra lani udrlo, kar pomeni, da ni več varno za nadaljnja testiranja in ga je treba nadzorovati za morebitne radioaktivne izpuste, povzema kitajske seizmologe nemški portal DW.

Nepričakovana naznanitev prenehanja testiranja jedrskih raket

Ugotovitev znanstvenikov s kitajske univerze za znanost in tehnologijo bi lahko pojasnila, zakaj je severnokorejski vodja Kim Jong Un prejšnji teden nepričakovano naznanil, da bo Pjongjang prenehal s testiranjem jedrskih in balističnih raket, a so se že pojavili dvomi okoli kitajske študije.

Severna Koreja je lani pri gori Mantap blizu meje s Kitajsko testirala pet od svojih šestih atomskih bomb. Testiranje vodikove bombe v začetku septembra lani pa je sprožilo številne potrese, za katere kitajski znanstveniki verjamejo, da so povzročili udor v bližini podzemeljskega prizorišča za testiranje.

Svojo študijo so osnovali na seizmološkemu valovanju in tektonskih premikih po testiranjih, ki po njihovem nakazujejo, da so prej neaktivne tektonske prelomnice v regiji dosegle kritično raven. To pomeni, da bi kakršnakoli nadaljnja testiranja privedla do še večjega udora in posledično okoljske katastrofe.

Med drugim je v kitajsko študijo podvomil Jeffrey Lewis iz ameriškega Inštituta Middlebury za strateške študije. »Gora se ni zrušila in ni dokazov, da [prizorišče] ni uporabno,« je danes tvitnil. Nadaljeval je, da čeprav je eksplozija privedla do udora ene od votlin, to še ne pomeni, da je kompleks predorov pod goro uničen, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Lewisu se zdi še najbolj verjetno, da bi Severna Koreja prestavila testiranja na enega od drugih prizorišč pod bližnjimi gorami. »Kim se je odločil, da preneha z jedrskim testiranjem zaradi vrha, ne ker se je porušila gora,« je dodal.

Tudi na spletni strani 38 North, ki redno pregleduje satelitske fotografije severnokorejskih prizorišč za testiranja, so podvomili v kitajske ugotovitve. Glede na zbrane podatke namreč niso našli dokazov, da prizorišče ni več uporabno za nadaljnja testiranja.