Vojna med jugom in severom v letih od 1950 do 1953 se je namreč končala s premirjem in državi sta uradno še vedno v vojni. Končanju vojne z mirovnim sporazumom naj bi bila ena od tem srečanja severnokorejskega voditelja Kim Jong-una in Moon Jae-ina na južnem delu demilitariziranega območja med Južno in Severno Korejo prihodnji teden.

»Treba si je prizadevati za podpis mirovne pogodbe«

»Premirje, ki se vleče že 65 let, se mora končati,« je danes novinarjem v Seulu dejal Moon. »Treba si je prizadevati za podpis mirovne pogodbe, potem ko bi razglasili konec vojne,« je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Moon je sicer nakazal, da bo podpis pogodbe odvisen od odpovedi Pjongjanga jedrskemu orožju.

Če bo vrh med Korejama ali kasneje predvideni vrh med Severno Korejo in ZDA vodil v jedrsko razorožitev, po njegovem prepričanju ne bo težko doseči praktičnega dogovora niti glede mirovnega režima, normalizacije vezi med Pjongjangom in Washingtonom niti zagotovitve mednarodne pomoči za izboljšanje severnokorejskega gospodarstva.

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo na Floridi na skupni novinarski konferenci z japonskim premierjem Shinzom Abejem izrazil optimizem glede srečanja s Kim Jong-unom, a je dejal, da je pripravljen srečanje zapustiti, če bo menil, da se ne odvija v pravo smer.

Tako južnokorejski kot kitajski predstavniki so že večkrat navajali Kimovo pripravljenost na jedrsko razorožitev. ZDA zahtevajo, da bi bila ta popolna, nepovratna in bi jo bilo mogoče preverjati.