Na deklaraciji izdelka je le ime izdelka - namenska sol, brez navedbe sestavin. Na deklaraciji v madžarskem jeziku pa je uporabnik zasledil, da vsebuje 99,6 odstotka natrijevega klorida, kar pove, da gre za kuhinjsko sol. Morda je le manj čista od nje, stane pa nekajkrat več od običajne kuhinjske soli. Je torej za mehčanje vode v stroju varno uporabljati navadno kuhinjsko sol?

Zgolj za mehčanje vode

Soli za pomivalne stroje ne smemo zamenjati s kuhinjsko soljo. V stroj jo dodajamo za mehčanje vode, če je voda iz vodovoda trda, ne sodeluje pa neposredno v procesu pomivanja, skrbi le, da prihaja v stroj mehka voda. Proces poteka s pomočjo posebne naprave, tako imenovanega ionskega izmenjevalca, ki je v ločenem predelu stroja, njegova naloga pa je, da kalcijeve in magnezijeve ione iz trde vode zamenja z neškodljivimi natrijevimi ioni iz soli.

Za manjšo porabo pomivalnih sredstev

Rezultat pomivanja z mehko vodo je manjša poraba pomivalnih sredstev. S skrbnim dodajanjem soli preprečimo, da bi se na posodi ali kjer koli v stroju pojavile obloge apnenca. Večina strojev ima vgrajeno tipalo in opozorilno lučko, ki sporoča, kdaj moramo sol dodati.

Večji kristali se počasneje topijo

Kemično je sol, ki je namenjena uporabi v stroju, deklarirana kot natrijev klorid, tako kot kuhinjska, vendar ima sol za pomivalne stroje drugačno, večjo granulacijo, ki zagotavlja, da se počasneje topi. Navadna kuhinjska sol ima manjše kristale, kar lahko blokira delovanje ionskega izmenjevalca. Poleg tega kuhinjska sol vedno vsebuje nekatere primesi (sredstva proti strjevanju, natrijev in kalijev jodid, magnezijev klorid), ki lahko škodijo delovanju izmenjevalca in poškodujejo stroj.

Vir: www.zps.si