Tako smo kupci aparatov pogosto prepuščeni nasvetom prijateljev ali pa eksperimentiranju po "svoji pameti". Po naših izkušnjah je pri pomivalnih strojih najpogostejša težava v tem, da uporabniki napačno ravnajo s posodo, ker se bojijo, da bi jo stroj slabo pomil.

Nekaj osnovnih nasvetov

Preden posodo zložite v stroj, s papirjem ali vilicami odstranite z nje vse grobe ostanke hrane. Ročno splakovanje ni potrebno! Če se je jed med kuhanjem prijela, bo hitreje in bolj učinkovito, če boste posodo pomili ročno. Posodo zlagajte v stroj (ali iz njega) od spodaj navzgor, torej najprej v (oziroma iz) spodnjo košaro in šele potem v (iz) zgornjo. Tako boste preprečili, da bi se kosi posode v spodnji košari sproti umazali z ostanki hrane na posodi v zgornji košari. Ko boste zlagali posodo iz stroja, pa kapljice vode, ki ostanejo na posodi v zgornji košari, ne bodo zmočile posode v spodnji.

Kam in kako nalagate posodo v stroj?

Najpogostejši vzrok za slabo pomito posodo in razbite ali okrušene kozarce ter krožnike je v nepravilnem nalaganju. Običajno je v navodilih slika, iz katere je mogoče dokaj dobro razbrati, kako je priporočljivo nalagati posodo. Beseda "nalaganje" dobro izraža bistvo - posodo na nosilce v košarah le naslanjamo in je ne natikamo. Pomembno je, da vsak kos postavite tako, da se ne more premikati. Nikoli ne obešajte kozarcev na zatiče. Posodo, ki je vbočena ali izbočena, postavite postrani, tako da lahko odteče vsa voda. Predvsem mora biti posoda naložena tako, da jo curki vode obilno dosežejo in ob pomoči pomivalnega sredstva z nje učinkovito odstranijo vse ostanke hrane.

Vrtenje ročice za prhanje ne sme biti ovirano

Če prek krožnikov poveznete večje sklede, morate paziti, da s tem ne spremenite lege krožnikov, tako da bi se dotikali med seboj, ker lahko na stikih ostane umazanije. Če boste posodo pravilno zlagali v stroj, jo boste vanj lahko zložili več, kar je seveda tudi bolj ekonomično. Jedilni pribor naložite v košaro za pribor, pri čemer poskrbite le, da so kosi z ostrimi konicami (noži, vilice za meso) vloženi z ročajem navzdol in ne obratno. Ko ste posodo zložili v stroj, morate nujno preveriti, če je zložena tako, da ne ovira vrtenja ročice za prhanje.

Posodo pomijte čim prej

Posoda bo lepše pomita, če ne boste čakali, da se ostanki hrane na njej posušijo. Če je le mogoče, jo zložite v stroj takoj po obroku in vključite program za predpomivanje. Če stroj še ni poln, ali ko želite pomivanje prestaviti na čas, ko bo elektrika cenejša, stroj vsaj hitro zaprite, da se umazanija ne zasuši. Sicer pa je bolje, če vključite program za predpomivanje. Če uporabljate tekoče ali sredstvo za pomivanje v prahu, lahko količino odmerite glede na stopnjo umazanosti posode. Pri tabletah te možnosti ni, je pa uporaba tablet gotovo enostavnejša.

Redno kontrolirajte filter

Redno kontrolirajte filter in reže za prhanje in odstranite morebitne večje ostanke hrane, ki so se nabrali tam. Občasno očistite tudi okvir vrat in notranjost stroja. V stroju ne pomivajte posode z okrasi, ker bodo sčasoma zbledeli. Za strojno pomivanje je neprimerna tudi vsa posoda iz nepološčene keramike, lonci in ponve iz aluminija in bakra, plastična posoda, ki ni odporna na visoko temperaturo, in jedilni ter servirni pribor z lesenimi ali keramičnimi ročaji. Prav tako ni primerno v stroju pomivati večjih nožev, ker bodo zgubili ostrino.

Vsakodnevno pomivanje posode naj poteka po normalnem programu, intenzivnega vključite le, če je v stroju več kuhalne posode, nežnejše programe pa uporabite takrat, ko pomivate predvsem steklovino ali manj umazane krožnike. V stroj redno dodajajte sol in sredstvo za svetlenje!

Vir: www.zps.si