Z dvema zadetkoma v izteku tekme je Roma ohranila vsaj kanček upanja na morebiten zasuk na povratni tekmi v Rimu prihodnji teden. Upravičeno, saj so tri gole zaostanka letos že nadoknadili v četrtfinalu proti Barceloni. A tudi slabši zaključek spektakularnega obračuna na stadionu Anfield Liverpoolčanom ni pokvaril veselja po zmagi s kar 5:2. Petkrat so gol nasprotniku v polfinalu lige prvakov doslej zabili le nogometaši Ajaxa, ki so leta 1995 proti Bayernu zmagali z identičnim izidom.

»To je bila najboljša tekma na Anfieldu v zadnjih 30 letih,« navdušenja nad predstavo Liverpoola na družbenih omrežjih niso skrivali njihovi navijači. Da so Rimljani še na 15. gostujoči tekmi lige prvakov ostali brez zmage, so najbolj zaslužni Liverpoolovi ostrostrelci Mohamed Salah, Sadio Mane in Roberto Firmino, ki so v letošnji sezoni najmočnejšega evropskega tekmovanja skupaj nasprotnikovo mrežo zatresli že osemindvajsetkrat. S tem so izenačili dosežek zvezdnikov madridskega Reala Garetha Bala, Cristiana Ronalda in Karima Benzemaja izpred štirih let.

Otoški mediji so dan po tekmi ugotovili, da doslej ni imela še nobena ekipa v svojih vrstah kar treh nogometašev, ki so v eni sezoni lige prvakov dosegli po osem zadetkov ali več. A napadalni trojček ni bil edini, ki se je v torek zvečer vpisal v zgodovino. To je uspelo tudi soigralcu Jamesu Milnerju, ki je z devetimi asistencami podrl rekord Wayna Rooneyja in Neymarja, ki sta v sezoni 2013/2014 oziroma 2016/2017 soigralcem za zadetek podala po osemkrat.

Za češnjo na torti je pri Liverpoolu poskrbel prvi zvezdnik moštva Mohamed Salah. Kljub temu da je igrišče zapustil predčasno – zamenjan je bil v 75. minuti – je v svojo statistiko vpisal dva gola in dve podaji. »Salah je v neverjetni formi. Je izjemen nogometaš in veseli smo, da ga imamo. Kakšen igralec!« si je hvalospeve svojega trenerja Jürgena Kloppa po tekmi prislužil Salah.

Reprezentant Egipta ravnodušnih ni pustil niti nekaterih upokojenih nogometnih zvezdnikov. »Njegova predstava me je osupnila. Preprosto neverjetno,« je zatrdil nekdanji član madridskega Reala Steve McManaman, medtem ko je bivši reprezentant Walesa Robbie Savage pristavil: »Podelite mu zlato žogo. Tako zelo dober je.« Še dlje je šel nekdanji kapetan Liverpoola Steven Gerrard, prepričan, da je 25-letnik v tem trenutku najboljši nogometaš na svetu.

Čeprav je ob izjavi Gerrarda z ušesi zastrigel marsikateri privrženec Cristiana Ronalda in Lionela Messija, pa ne gre prezreti, da je Salah v letošnji sezoni na 47 tekmah dosegel že 43 golov, ob tem pa prispeval še 15 podaj. »Salah je že presegel Cristiana Ronalda, ki je v Angliji sezono sklenil z 42 zadetki,« so zapisali pri britanskem Mirrorju, pri španski Marci pa so prepričani, da je Salah poleg Neymarja nogometaš z največjim potencialom.

Ob robu tekme med Liverpoolom in Romo je sicer prišlo tudi do navijaških izgredov med privrženci obeh klubov. Pri tem jo je skupil 53-letni angleški navijač, policija pa je zaradi poskusa umora aretirala dva navijača gostujoče ekipe.