Prva faza izbora Najboljši za volanom, ki se je začela konec marca in v kateri AMZS skupaj s partnerji vabi mlade, stare do 24 let, da na njihovi spletni strani izpolnijo spletni test, v katerem jih čaka 20 vprašanj iz poznavanja cestnoprometnih predpisov, prve pomoči, avtomobilizma in avtomobila, se bliža h koncu – test je namreč mogoče reševati le še do vključno ponedeljka, 30. aprila 2018.

»Z odzivom smo izjemno zadovoljni. Cilj Avto-moto zveze Slovenije je bil podvojitev števila rešenih testov glede na lanski izbor, ko so mladi v enem mesecu izpolnili nekaj manj kot 1500 vprašalnikov. Uresničitev zastavljenega, tri tisoč rešenih testov, nam je uspela že teden dni pred zaključkom spletnega dela izbora. Prepričan sem, da se bo številka še povečala – že sam naziv Najboljši za volanom je zagotovo velika motivacija, svoje pa dodajo še privlačne nagrade,« je povedal mag. Jure Kostanjšek, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije.

Mladi še vedno med najbolj ranljivi udeleženci v prometu

Kot ugotavlja Policija, se je slika prometne varnosti med mladimi vozniki v starosti med 18 in 24 let lani izboljšala: »Zmanjšalo se je število udeleženih v prometnih nesrečah, manjše je tako število mrtvih udeležencev kot število hudo telesno poškodovanih, zmanjšalo se je tudi število povzročiteljev v prometnih nesrečah s smrtnim izidom, s hudimi telesnimi poškodbami in z lahkimi telesnimi poškodbami,« je na novinarski konferenci ob začetku letošnjega izbora povedal Matjaž Leskovar iz sektorja prometne policije.

Da so mladi ena najbolj ranljivih ciljnih skupin v prometu, v globalni kampanji 3500 življenj izpostavlja tudi mednarodna avtomobilistična zveza FIA: »V prometnih nesrečah vsak dan po svetu umre kar 3500 ljudi, kar je 1,25 milijona letno. Še zlasti zaskrbljujoče je število smrtnih žrtev v starostni skupini med 15. in 29. letom, saj je izguba življenja v oziroma zaradi prometne nesreče najpogostejši vzrok smrti med mladimi. Če se ta trend ne bo spremenil, lahko prometne nesreče do leta 2030 postanejo prvi vzrok smrtnosti in povzročijo skoraj dva milijona mrtvih na leto. To za javno zdravstvo predstavlja izjemno velik dejavnik tveganja, zato je varnost v cestnem prometu velik izziv in bi morala biti ključna prioriteta za vse države ter državljane po vsem svetu,« so ob začetku kampanje, ki jo podpirajo številni avtomobilski klubi po vsem svetu, tudi Avto-moto zveza Slovenije, zapisali v FIA.