Za to, da največji svetovni športni zvezdniki niso le športni, temveč zvezdniki v najširšem pomenu besede, je nič koliko dokazov, pri tem pa izstopajo Američani. Je že tako, da so ZDA svetovna prestolnica šovbiznisa in da bodo Američani denimo v svojih glasbenih spotih ali filmih za dodatno promocijo uporabili ameriške športne zvezdnike. Ti pogosto odigrajo vlogo – samega sebe. Tak primer je na primer nekdanji boksarski šampion Mike Tyson, ki je slavo dodobra unovčil tudi na druge načine, ne le z vihtenjem pesti. Kot on sam (v originalu »as himself«) je nastopil tudi v divji komediji Prekrokana noč leta 2009, njegova vloga pa je na poseben način povezana tudi z avtomobilom, ki ima v filmu prav tako pomembno vlogo – legendarnim mercedes-benzom 280 SE cabrioletom letnika 1965. Kako natančno, pa malo kasneje.

Štirikolesni lepotec je v komediji, ki je bila velika uspešnica, tako da so posneli še dve nadaljevanji, bolj ali manj v središču pozornosti ves film, ki pokaže razburljivo zgodbo in kup smešnih pripetljajev četverice prijateljev, ki se iz Los Angelesa odpravijo na fantovščino v Las Vegas. Že to storijo z omenjenim dragocenim avtom, ki je sicer last ženinovega bodočega tasta, po vseh peripetijah, med katerimi utrpi številne poškodbe, pa se z njim tudi, še komaj pravočasno za poroko, vrnejo – in izvedo, da je mercedes poročno darilo mladoporočencema.

Tiger uniči notranjost

Mercedes 280 SE cabriolet je tako v središču pozornosti med potjo v »mesto greha«, kot tudi pravijo Las Vegasu, ko morda najzabavnejši lik filma Alan Garner (Zack Galifianakis) sredi avtoceste vstane (v kabrioletu to kakopak ni težko storiti) in na ves glas vpije, pri čemer mu mlada punca v sosednjem avtu pokaže sredinca. Podobno je med potjo nazaj, ko se druščini mudi na poroko in ji s kombijem kar med vožnjo dostavijo in izročijo smokinge, da ne izgubljajo časa, pa tudi vmes. V enem izmed najzabavnejših kadrov tako iz prtljažnika avtomobila popolnoma gol skoči Leslie Chow (Ken Jeong), še eden izmed, milo rečeno, smešnih likov filma, pri drugem pa že pridemo do omenjenega Mika Tysona oziroma natančneje – njegovega tigra.

Da, Tyson je med drugim znan tudi po tem, da je bil lastnik treh bengalskih tigrov, vse skupaj pa so vključili tudi v zgodbo filma. Če skrajšamo, je nepričakovan zaplet pripeljal do tega, da je trojica glavnih junakov morala tigra vrniti Tysonu, zato so ga uspavali in spravili na zadnji sedež mercedesa ter se odpravili proti Tysonovemu dvorcu. A na poti se tiger zbudi, zaradi česar trojica zbeži iz avtomobila in ga nato do dvorca potiska; tiger pa vmes zgrize in s kremplji dodobra uniči celotno notranjost vozila.

Dvema odrezali streho

Ker gre pri omenjenem avtomobilu dejansko za zelo cenjen primerek, ki je pomemben del avtomobilske zgodovine (med letoma 1961 in 1971 so izdelali vsega 6305 kabrioletskih primerkov omenjenega modela, bodisi z oznako 220 SE, 250 SE ali 280 SE), med snemanjem pa so jih uporabili kar pet, se je na filmarje kmalu usul plaz kritik, zakaj so uničili pet primerkov tako dragocenega vozila. A se je izkazalo, da je v resnici drugače. Za film so namreč uporabili le tri prave kabriolete, ob tem pa še dva kupeja (teh so izdelali bistveno več), ki so jima odrezali streho. Pri tem so načrtovali, da bodo med snemanjem uničili prav omenjena »odrezana« kupeja, a so nato pomotoma enega zamenjali s kabrioletom, tako da sta konec vzela en prirejen kupe in en pravi kabriolet. Dva izmed »preživelih« avtomobilov so takoj po koncu snemanja podarili v dobrodelne namene, eden pa je bil še pred kratkim naprodaj na spletni dražbi za izklicno ceno nekaj manj kot 100.000 dolarjev.

In še to: povezava filma Prekrokana noč, eksotičnih živali in mercedesa se nadaljuje tudi v tretjem delu, v katerem že omenjeni Allan s svojim kabrioletskim mercedesom razreda E vleče prikolico, v kateri prevaža – žirafo.