77-letni Asaram Bapu je bil na dosmrtno zaporno kazen obsojen zaradi posilstva 16-letnice, ki jo je leta 2013 napadel v enem od svojih ašramov (gre za središče, v katerem se izvajata joga in meditacija) v mestu Jodhpur na severu države. Pričakovati je, da se bo guru na odločitev sodišča pritožil, mu pa na zahodu Indije, v zvezni državi Gujarat, sodijo še v drugem primeru posilstva, ki se je domnevno pripetil pred okoli 15 leti.

Asarama so prijeli leta 2013, ko sta ga dolgoletna privrženca obtožila, da je posilil njuno hčer. Ker je bila pod nadzorom »nadnaravnih moči duhov«, so jo avgusta tistega leta poslali h guruju, da bi zle duhove iz nje izgnal. Ta jo je že dan kasneje sprejel v svoji sobi, da bi jo »ozdravil« ter jo posilil. Starša sta medtem pred sobo po navedbah lokalnih policistov molila njegove molitve. Asaram je dekletu zagrozil, da bo njo in družino ubil, če bo črhnila karkoli o napadu, a ga dekle ni poslušalo ter staršem povedalo vse. Ko so skušali potem priti do guruja, so jim prepovedali vstop v ašram.

Groženj so bili deležni vsi vpleteni v oba primera posilstva, najmanj devet prič v obeh primerih je bilo v zadnjih petih letih napadenih, tri so v tem času umrle. Policija sumi, da so napade izvedli gurujevi privrženci.

Poostritev varnostnih razmer

V Indiji še niso pozabili na izbruh nemirov avgusta lani, ko so duhovnega vodjo Gurmeeta Rama Rahima Singha spoznali za krivega posilstev dveh žensk. V mesto se je tiste dni zgrnilo kar dvesto tisoč njegovih privržencev, v nemirih pa je življenje izgubilo 23 oseb. Tokrat se je policija bolje pripravila in zaostrila varnostne razmere. Mesto je tako polno policistov in vojakov, ki imajo, vsaj zaenkrat, situacijo pod nadzorom.

Asaram se je duhovnosti posvetil v 60. letih prejšnjega stoletja, leta 1972 pa je postavil svoj prvi ašram. Njegova beseda se je v naslednjih desetletjih razširila po vsem svetu, tako da ima danes kakšnih 400 ašramov v 19 različnih državah, v njih pa poučuje meditacijo in jogo. Sodeč po njegovi spletni strani ima 40 milijonov privržencev po svetu. Njegovih pridig so se v preteklosti udeležili številni znani indijski politiki, med drugim tudi indijski premier Narendra Modi. V lasti ima številne nepremičnine, vredne na milijone evrov, zaradi česar ga policija preiskuje tudi zaradi korupcije in goljufije.