Za 31-letno Muniyo Devi in njeno petčlansko družino iz odmaknjene vasi v eni najrevnejših indijskih regij Jharkhand projekt dodelitve osebnih izkaznic ni prinesel nič dobrega. Njen mož, ki dela v 65 kilometrov oddaljeni tovarni, dnevno zasluži 130 rupij (1,6 evra), zaradi česar družina brez subvencionirane prehrane ne more preživeti.

Pomanjkljivosti največje svetovne biometrične baze podatkov

Kljub programu, ki subvencionirano hrano dostavlja najšibkejšim članom družbe, je družina zadnja tri leta prikrajšana za hrano. Približno teden dni v mesecu je Devinijina družina brez hrane. Razlog ne tiči v pomanjkanju hrane ali logističnih težavah, pač pa v birokraciji. Številke na njihovih karticah za obroke se ne ujemajo z novimi 12-mestnimi osebnimi številkami na novih osebnih izkaznicah.

Največja biometrična podatkovna baza na svetu Aadhaar vsebuje več kot milijardo zapisov. Projekt z optimističnim namenom je bil sicer v zadnjih mesecih vpleten v več škandalov. Pred nedavnim se je razvedelo, da je osebne podatke, ki vključujejo fotografijo, prstne odtise, posnetke mrežnice, naslov in druge osebne podatke, moč kupiti za sedem evrov po osebi. Aadhaar so zagnali leta 2014 z namenom olajšati življenje Indijcev. Kartica Aaadhaar je medtem postala nujna pri finančnih transakcijah in pri pridobivanju socialne pomoči.

Pred tremi meseci se je Devijeva namenila urediti podatke na kartici za hrano, da bi se ti ujemali z njeno identifikacijsko številko. Še preden se je o reševanju težave lahko pogovorila z uradnikom, je morala plačati podkupnino. »Nato so mi dejali, da je računalnik pokvarjen in da mi ne morejo pomagati,« je dejala za BBC. 31-letnica si tako še naprej izposoja hrano, da lahko preživi družino. V kraju, kjer živi njena družina, je še 282 družin, ki so prav tako brez vsega. Ob dobrih dnevih je njihova prehrana sestavljena iz riža, krompirja in fižola, ob slabih pa hrane enostavno ni.

Šele smrt izstradane 11-letnice je pritegnila nekaj pozornosti

Katastrofalne razmere so pritegnile pozornost javnosti lanskega septembra, ko je od lakote umrla 11-letna deklica. Smrt deklice je bila posledica stradanja po tem, ko je njena družina zaradi neujemanja številk na karticah za subvencionirano hrano s tistimi na osebnih izkaznicah nehala prejemati hrano. »V zadnjem obdobju se je zgodilo vsaj pol ducata podobnih primerov,« pravi aktivist Jean Dreze. »Čeprav ni potrditve, do so vsi ti ljudje umrli zaradi lakote, vemo, da zadnje dni niso zaužili hrane zaradi težav, povezanih s številko Aadhaar,« je za BBC še dejal Dreze.

Lanskega marca so oblasti preklicale 760.000 »lažnih« kartic za prehrano. Dreze je prepričan, da so bile kartice preklicane zato, ker se niso ujemale z Aaadhaar številkami, kar je po njegovem rezultiralo v na tisoče sestradanih ljudeh.

Kako površen je v resnici projekt Aadhaar, dokazujejo primeri ljudi, ki nimajo rojstnega lista in posledično ne vedo, kdaj so rojeni. Program Aadhaar je tovrstne težave rešil tako, da je kar celim vasem pripisal enak rojstni datum – prvi januar. Osebni dokument Aadhaar je med drugim otežil življenje tudi tistim, ki so stari več kot 99 let – ali tako vsaj mislijo, zanesljivo zaradi neobstoja rojstnega lista namreč ne morejo vedeti. Program za izplačevanje pokojnin ne omogoča vpisa trimestne starosti, zato ti ljudje ne prejemajo nikakršnih dohodkov.

Optimistični projekt, ki bi naj v z revščino prežete ruralne predele Indije prinesel vsaj malo modernizacije, se je tako izkazal za izredno slabo premišljeno potezo.