Devetnajstletni Luka Dončić sodi med največje talente svetovne košarke, zato je njegov naslednji logični korak vstop v ligo NBA. Z odhodom v ZDA sicer še lahko počaka, saj je dovolj mlad, da se lahko prijavi tudi naslednje leto (oziroma do 2021), ko naj bi bil nabor veliko skromnejši, a večina strokovnjakov je prepričana, da je zdaj pravi čas.

Če se Luka Dončić ne bo premislil do 11. junija, ko je zadnji rok za odjavo od nabora, ga v naslednjih dveh mesecih čaka obdobje negotovosti. Sam ne more izbrati ekipe, številka na naboru pa bo zelo odvisna od rezultatov v zaključku sezone. Čeprav je v evroligi oziroma pri Real Madridu dokazal, da sodi med najboljše evropske igralce, bodo Američani zelo pozorni na njegove predstave v izločilnih bojih evrolige ter zaključku španskega prvenstva.

Dončić sicer do zadnjega ne bo vedel, ali bo dejansko prisoten na naboru 21. junija v Barclays Centru v Brooklynu. Prav na ta dan je namreč v španskem prvenstvu na sporedu četrta tekma finala. Če bo Real Madrid v igri za državni naslov, ga Španci zagotovo ne bodo spustili v ZDA. S tem bi se Dončiću odprla možnost, da zaigra za slovensko reprezentanco v Stožicah v kvalifikacijah za SP proti Španiji in Črni gori.

Trenutno je po predvidevanjih različnih strokovnih medijev uvrščen v sam vrh nabora. NBAdraft.net ga uvršča na četrto mesto kot izbor Atlanta Hawks, Sports Illustrated mu namenja drugo mesto in Memphis Grizzlies, NBC četrto mesto in Orlando Magic, Bleacher Report in NBA draft drugo mesto in Memphis Grizzlies, ESPN pa ga prav tako uvršča na drugo pozicijo in zaslužek med 20 in 25 milijonov dolarjev neto v prvih petih sezonah.

Prvi pomemben datum za Dončića je 15. maj, ko bo liga NBA izvedla žreb, s katero bo določila ekipe, ki bodo imele prednost v izboru. Največ možnosti imajo ekipe, ki so se v tej sezoni najslabše odrezale. Se pravi, Phoenix Suns, kjer naj bi glavni trener postal bivši slovenski selektor Igor Kokoškov, ima 25 odstotkov možnosti, da dobi prvi izbor. Sledi Memphis z slabimi dvajsetimi odstotki, Dallas in Atlanta z dobrimi trinajstimi odstotki ter Orlando z osmimi odstotki.

Od Slovencev se je poleg Dončića na letošnji nabor prijavil tudi Blaž Mesiček, za katerega pa je malo verjetno, da bo prišel med šestdeset imen, ki bodo 21. julija v Brooklynu na voljo klubom.