»Izbor Mladi podjetnik leta je potrditev za podjetje, da dela prav, dobrodošla pa je tudi medijska prepoznavnost, kar olajša stik z večjimi podjetji. Izbor je dober kazalnik podjetniškega okolja v Sloveniji, ki se razvija v pravo smer,« je prepričana Kristina Kočet Hudrap, direktorica podjetja Tiko Pro, ki je bila za podjetnico leta izbrana na izboru Mladi podjetnik leta v organizaciji Zavoda mladi podjetnik v letu 2013.

Lani pivovarja, letos pa ...

Zavod Mladi podjetnik tokrat mlade podjetnike že osmo leto zapored vabi, da se prijavijo na izbor in opozorijo nase, ob tem pa tudi zaostrijo konkurenco v boju za naslednika Anite Lozar in Mateja Pelicona, soustanovitelja butične ajdovske pivovarne Pelicon, ki sta naziv mladi podjetnik leta prejela lani. Prijave na izbor Mladi podjetnik leta 2018 sprejemajo do 31. maja na portalu mladipodjetnik.si.

Ob izboru leta 2013 je podjetje Tiko Pro štelo stalnih šest sodelavcev, trenutno jih je samo v Sloveniji 13. Podjetje ima sedež v Sloveniji, svoje predstavništvo pa tudi na Hrvaškem. V Avstriji so jim lani v okviru programa Interreg Slovenija-Avstrija odobrili projekt skupaj s Talumom in Tehniško univerzo v Gradcu. »Sedaj iščemo možnosti za prodor tudi na avstrijski trg, kamor pa ne bomo šli sami, pač pa bomo tam poiskali komplementarno podjetje. V Srbiji bomo letos skupaj s partnerji iz Beograda organizirali enodnevno delavnico na temo pridobivanja evropskih sredstev,« napoveduje nadaljnje razvojne korake Kristina Kočet Hudrap.

Uspeh nikoli ne pride čez noč

Četudi zaposleni v Tiko Pro niso v sorodu, je direktorica prepričana, da podjetje vse bolj postaja družinsko. Verjame tudi v podjetnost mladih, vendar jih hkrati opominja, da poslovni uspeh nikakor ne more priti čez noč. »Za uspeh se je treba potruditi in včasih nanj tudi potrpežljivo počakati.« Hvaležna je, da zadnja leta z mladimi svoje podjetniške izkušnje deli tudi dr. Jure Knez, strokovni direktor gazele DEWESoft, ki z mladimi podjetniki na podjetniškem vikendu v eni od evropskih prestolnic deli svoje bogate podjetniške ideje, jih opozarja na napake in spodbuja k razvoju na globalni ravni. jpš