Kriminalna združba, v kateri naj bi bila glavna akterja Dejan Žnidarič in Tadej Savec, naj bi več let vodila dobičkonosno mednarodno spletno trgovino www.synthetiQ.org. Po prepričanju slovenskih in avstrijskih kriminalistov, ki so njune posle ustavili junija 2016, naj bi s preprodajo več kot pol tone sintetičnih drog zaslužila najmanj 2,2 milijona evrov.

V obtožnici, ki jo je v petek prebrala Tanja Frank Eler s specializiranega državnega tožilstva, se je očitani znesek več kot prepolovil. Delno zato, ker se je časovno skrajšalo obdobje pod obtožbo in se v njej preganjajo zgolj kriminalne aktivnosti, ki so potekale po pomladi 2013. Poleg tega je moralo tožilstvo upoštevati okoliščino, da nekatere preprodajane substance v obravnavanem obdobju še niso bile na seznamih prepovedanih drog.

Prek omenjene spletne strani naj bi se ilegalno preprodalo dobrih 272 kilogramov prepovedanih drog, ki jih je kupilo približno 1500 ljudi iz 38 držav, protipravna premoženjska korist pa naj bi bila 984.000 evrov. Največ mamil so prodali na Nizozemsko in v Romunijo, več deset kilogramov mamil so kupili tudi slovenski državljani.

Večina kupovala »sladoled«

Najbolj priljubljena sintetična droga v ponudbi je bila 3-MMC, znana pod imenom sladoled. Je poceni, uživanje je enostavno, učinek pa je močan, zaradi česa je še posebej popularna med mladoletniki. Sladoled je v obliki kristalov ali belega prahu, uporabniki ga po navadi njuhajo ali pojedo.

Savec in Žnidarič sta snovi kupovala na debelo na Nizozemskem in Madžarskem, posle pa sta izvajala prek podjetij, registriranih v davčnih oazah. Z denarjem naj bi obtoženi nato kupovali nepremičnine, sledljivost denarja pa naj bi bili skušali prikriti z nakazovanjem na različne bančne račune.

Po odmevnih aretacijah 2. junija 2016 sta se poleg Žnidariča in Savca v priporu znašla še soobdolženca Tihomir Rugani in Kazimir Veliki, četverica pa se sme braniti s prostosti. Obramba si bo v sojenju prizadevala dokazati, da preprodane substance niso bile na seznamu prepovedanih drog. Ta argument izhaja tudi iz dela pisnega zagovora, ki ga je včeraj prebral 32-letni Savec. V preiskavi je opisal, kako je svoje poslovne aktivnosti najprej selil iz Slovenije na Slovaško, nato na Češko, v Španijo in zatem na Nizozemsko. Zmeraj je namreč poiskal državo, v kateri je bilo poslovanje s substancami pod obtožbo (še) legalno. »Prodane kemikalije so bile namenjene izključno za tehnično uporabo in v dovoljene znanstvenoraziskovalne namene,« se je izgovarjal Savec.

Izgovarja se na naklonjeno pravno mnenje

Dve leti starejši Žnidarič se na petkovi obravnavi ni zagovarjal, v preiskavi pa se je med drugim skliceval na njemu naklonjeno pravno mnenje, ki ga je pridobil že pred zagonom spletne trgovine in iz katerega izhaja, da je bila trgovina s predvidenimi snovmi dopustna.

Obtoženi Rugani se tudi ni zagovarjal. Veliki, ki je bil v preteklosti že obsojen, v Ljubljani pa mu ta čas sodijo zaradi istovrstnega kaznivega dejanja, je na lanskem predobravnavnem naroku hotel priznati krivdo, vendar sodnica njegovega priznanja ni sprejela. V petek se je izrekel za nedolžnega, zagovora pa ni podal. Jaka Vigele ni zanikal, da je oddal naročilo na spletni strani, a je obenem zatrdil, da naročenega blaga ni nikoli prejel. Krivdo je zanikal tudi Savčev stric Matjaž Družovec, ki se brani očitka pranja denarja. Obdolženi Bojan Vukić v petek znova ni prišel na sodišče, sodnica pa je iz postopka izločila Srba Radomirja Draška, ki je v domovini in ne namerava prostovoljno sesti na slovensko zatožno klop.