Če ima vsak uporabnik na svojem pametnem telefonu že vgrajenega enega od glasovnih pomočnikov, so pametni zvočniki naslednji korak na tej evolucijski poti. Povsod jih lahko spremljamo kot naslednji tehnološki hit. Res pa je treba priznati, da tovrstne naprave in storitve cvetijo predvsem na velikih trgih, ki jih proizvajalci, kot so Amazon, Google in Apple, štejejo za relevantne.

Slovencem tako ne preostane drugega, kot da Googlovega assistenta, Applovo siri, Amazonovo alexo ali Microsoftovo cortano uporabljamo v angleščini. In nemalokrat se tudi za nas izkažejo za presenetljivo uporabne. Pomočnik nam suvereno shrani opomnik v koledar, sestavi sms-sporočilo in odgovori na vprašanje, ali boste jutri v Ljubljani potrebovali sončna očala (le ne sprašujte jih po kakih bolj sočnih slovenskih krajih s šumniki, kot so Goriška brda in podobno).

Hladna komunikacija

Pogovor s pomočniki je z vidika komunikacije strogo informativen in hladen – njihov cilj je podajanje informacij, ne pa pogovor. Če bi se s kakšnim prijateljem pogovarjali na tak način, bi vas označil za pasivno agresivne oziroma hudo nezainteresirane.

Da bodo pomočniki prešli na višjo raven komuniciranja, bodo morali razumeti več kot le besede. Upoštevati bodo morali kontekst in celo razpoloženje pogovora. Umetna inteligenca, na kateri temelji njihovo delovanje, to do neke mere sicer že omogoča. Če vprašate »kdo je premierka Velike Britanije«, lahko na odgovor »Theresa May« postavite dodatno vprašanje »kdaj se je rodila« in dobili boste ustrezen odgovor. Na žalost pa taka kontekstualizacija za zdaj ne presega peščice primerov.

Prav zato je Microsoft presunil javnost, ko je napovedal velik preskok v pogovorni umetni inteligenci – v svoje naprave bodo namreč uvedli »full duplexing«. To pomeni, da bodo lahko naprave hkrati govorile in poslušale. Mogoče se sliši kot nič posebnega, vendar je to za naprave ogromen preskok, zatrjuje direktor oddelka Shane Mac.

Tehnologija bo omogočila veliko bolj naravno in človeško komunikacijo. Ko bo denimo pomočnik prebiral elektronska sporočila, mu boste še naročili, naj ugasne luči v sobi. Izognili se bomo torej formatu ukaz, izvedba, ukaz, izvedba. Vse skupaj bo potekalo bolj tekoče, je za portal Mashable pojasnil Mac. Izginila bo tudi raba ključnih besed za vklop pomočnikov kot »ok google«.

Do razcveta tehnologije na tej ravni bo minilo še nekaj let, je pa zanimivo videti, da je na področju, ki mu načeloma dominirajo Amazon, Google in Apple, prav Microsoft stopil naprej kot nekdo, ki ima glavno besedo.