V 33. krogu je Malaga gostovala pri Levanteju, ki je zmagal z golom Ganca Emmanuela Boatenga v tretji minuti sodnikovega dodatka in z zmago z 1:0 poslal Andaluzijce v drugo ligo, kjer bodo primorani igrati prvič po desetletju.

Medtem pa je Atletico Madrid slovenskega vratarja Jana Oblaka sinoči z 0:3 izgubil v gosteh pri baskovskem Real Sociedadu, kar pomeni, da ima za zdaj v domačem prvenstvu še nepremagana Barcelona pet krogov pred koncem 12 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem Atleticom in si lahko nov naslov prvaka zagotovi že v naslednjem krogu.

atl

In ne le to, spet je v španskem prvenstvu odprt tudi boj za nagrado zamora, ki jo španski dnevnik Marca podeljuje vratarju z najmanj prejetimi zadetki v sezoni. Glavna kandidata sta dva – poleg Oblaka še vratar Barcelone Nemec Marc ter Stegen. Oblak je po treh prejetih golih na sinočnjem obračunu zdaj še vedno v vodstvu z 18 zadetki, ter Stegen jih je to sezono prejel 19, tako da se obeta napet dvoboj do konca.

Doslej je to prestižno nagrado za najboljšega vratarja la lige, ki nosi ime po slovitem španskem vratarju Ricardu Zamori, dvakrat zaporedoma prejel Oblak. Najprej je lovoriko, ki ima v Španiji posebno težo, prejel v sezoni 2015/16, ko je na 38 tekmah prejel le 18 zadetkov. Oblak je Marco znova prepričal tudi v sezoni 2016/17, ko je na 29 odigranih tekmah prejel 21 zadetkov.

Dobiti nagrado zamora ni mačji kašelj, kajti ni pomembno le najmanjše število prejetih zadetkov, temveč se vratarji ocenjujejo po indeksu oziroma koeficientu, torej razmerju med odigranimi tekmami in prejetimi zadetki. Da se lahko vratar poteguje za lovoriko, mora v eni sezoni odigrati vsaj 28 tekem, na vsaki tekmi pa mora na igrišču preživeti vsaj 60 minut.

Od leta 2000 je bil daleč najuspešnejši vratar španske lige zdaj že upokojeni vratar Barcelone Victor Valdes, ki je osvojil kar pet trofej zamora, tri je v tem obdobju (skupaj ima štiri) osvojil nekdanji vratar Valencie Santiago Canizares, tako kot Oblak pa ima dve nekdanji vratar Atletica, Belgijec Thibaut Courtois.