Njihova prednost je lastna proizvodnja, podjetje, ustanovljeno leta 2001, pa se že od vsega začetka ukvarja s proizvodnjo ležišč in vzmetnic. Dolgo so bili specializirani za ležišča z žepastim vzmetenjem, nikakor pa ne zanemarjajo ležišč iz lateksa, deloma tudi pene, predvsem pa kot dobri poznavalci proizvodnje ležišč stavijo na kombinacije materialov.

Unikatna ležišča

Osnovno vodilo pri izbiri ležišča je telesna teža. Kot pravi direktor podjetja Marko Peterka, pa so osnovno vodilo kakovostnega in dobrega spanja ležišča iz čim bolj naravnih materialov – tudi zaradi preobčutljivosti številnih na alergene iz okolja. V njihovem salonu dobite številne nasvete, predvsem stavijo, če uporabimo to besedo, na unikatnost postelje. Marko Peterka pripoveduje: »Najboljše je ležišče, narejeno po meri posameznika. Do tega pa pridemo tako, da upoštevamo težo in druge informacije. Kupec nam mora povedati, kako spi – na trebuhu, boku ali hrbtu, ter koliko tehta in kako visok je, da se posamezne cone trdote ležišča pravilno razporedijo. Trdota je lahko po vsej ležalni površini enaka, lahko pa je na različnih mestih različna. Za izbiro trdote je pomemben položaj spanja. Nekdo, ki spi na trebuhu, potrebuje nekoliko trše ležišče, če spite na boku, potrebujete srednje mehko ležišče, ker se mora v ramenskem delu nekoliko podati. Nekomu, ki tehta 120 kilogramov, ne smemo ponuditi ne ležišča iz lateksa in ne žepastega, ker se bo posedlo. Svetujemo mu šlarafijsko vzmetenje, pri katerem so vzmeti štirikrat povezane (milenium). Tudi pri vzmetenju bonel je podobno, čeprav je že nekoliko zastarelo, ker zaniha vsaka vzmet posebej, pri šlarafijskem pa s štirikratno povezavo dobimo izredno močno ležišče, posebno primerno za večjo težo.«

Pri materialih stavijo na kakovosten 100-odstotni lateks, kajti vse postelje iz lateksa, ki so na tržišču, nikakor niso iz enakega in enakovrednega materiala: »Lateks je znan po tem, da je nekoliko toplejši, problem pa se pojavi pri mešanicah. Naše podjetje je eno redkih v Sloveniji, ki ima na jedrih všito navedbo, da gre za 100-odstotni lateks. Kakovosti jedra torej ne izkazujemo s splošnim certifikatom, ampak z odtisom na vsakem jedru posebej. In ta žig je zelo pomemben. Nekateri prodajalci certificirajo vrsto ležišča, potem pa v različnih serijah pride do razhajanj med splošnim certifikatom in dejanskim stanjem. Mešanice so si na videz podobne, dejansko pa niso. Mi imamo na vsakem jedru žig, ki ni najcenejši, vendar je tako pri nas vsako ležišče posebej certificirano in zanj jamčimo. Poleg tega smo že pred časom uvedli tudi novost, višje ležišče iz lateksa. Že doslej smo bili na tem področju vodilni in smo imeli v ponudbi tovrstna ležišča, visoka 18 centimetrov, zdaj pa je ta višina do 24 centimetrov, kar prinaša še večje udobje.«

Klasične vzmetnice

Lateks in drugi sodobni materiali so v veliki meri izpodrinili klasične vzmetnice, vendar te kljub vsemu niso preživeta zgodba in je odločitev glede izbire prepuščena uporabniku, čeprav v veliki meri tudi dobremu prodajalcu, ki mora kupcu predstaviti prednosti enega in drugega sistema. Pogoj za to je obsežno znanje o različnih ležiščih in tukaj je za kupca prednost majhnega proizvajalca, ki ima v svoji hiši tudi salon, vsekakor velika. Kajti za vsako svojo besedo bodo zaposleni v salonu stali s svojim strokovnim znanjem, ki presega samo trgovsko.

Ponudba podjetja Marsen temelji na vzmetnicah z žepastim vzmetenjem, z vzmetmi večjega in manjšega premera: »Žepasto vzmetenje se od drugih vzmetenj razlikuje po premeru samega vzmetnega jedra. Dejstvo je, da več ko je všitih vzmeti v sistem, ena zraven druge, boljša je lega telesa. Število vzmeti pri manjšem premeru je v primerjavi z žepastim sodčkastim vzmetenjem (soft-touch) podvojeno. Vzmetnice iz žepastega sodčkastega vzmetenja (soft-touch) so vpete v enem ali dvojnem kovinskem okvirju, pripomorejo pa k dobri opori hrbtenice. Vzmeti so všite v sistem ena zraven druge, tako da prosto nihajo in se v primeru, da se partner obrne, tresljaji ne prenašajo. Trdoto vzmetnega jedra uravnavamo z debelino žice – debelejša ko je, kompaktnejše je vzmetno jedro. Vse naše žepaste vzmetnice so obdelane z bombažem, filcem ali lanom. Kovinski okvirji so zaščiteni z visokoelastično hladno peno EMC z odprtimi porami. Vsi kovinski deli so razmagneteni. Z robno ojačitvijo vzmetnica dodatno pridobi zračnost in ima daljšo življenjsko dobo. Rob vzmetnice je treba okrepiti zaradi zaščite naravnih materialov pri vstajanju in leganju v posteljo. S tem načinom dosežemo kompromis zračnosti, zaščito naravnih materialov in prevleke. V primeru kombinacije dveh ležišč je sredinska »luknja« zanemarljiva. Manjši premer pet- ali sedemconskega jedra (s podano telesno višino) pripomore k natančnejši podprtosti v ledvenem in vratnem delu telesa. Vzmetnica telo objame in daje občutek lebdenja v kombinaciji s spominskim lateksom in spominsko peno. Število vzmeti pri manjšem premeru je v primerjavi z žepastim (soft-touch) sodčkastim vzmetenjem podvojeno. Zanimivo je, da na primer vzmetnica Luxus, ki ima dvojno pomanjšane vzmeti, daje občutek vodne postelje.

Vzmetnice s klasičnim vzmetenjem pa so namenjene uporabnikom, ki želijo cenejšo vzmetnico za krajše udobje. So cenejše, nikakor pa ne cenene. Vzmetenje bonel je na primer izdelano iz vzmetnega jekla premera 2,2 mm. Njegova značilnost je, da so vzmeti po vsej ležalni površini povezane z jekleno spiralo. Vzmetnice iz šlarafijskega vzmetenja sodijo med najbolj čvrste vzmetnice. Posebnost je v vezanju šlarafijskega vzmetenja, saj je vsaka vzmet štirikrat vezana okoli svoje osi. Vezava je izključno ročna, v nasprotju z vzmetenjem bonel, ki se ga izdeluje strojno. Šlarafijsko vzmetenje je nepogrešljivo pri močnejših uporabnikih, ki tehtajo 130 kilogramov in več.«

Leta prihajajo, bolezen ne spi...

V podjetju Marsen posebno pozornost namenjajo tudi starejšim uporabnikom, ki se srečajo s takimi ali drugačnimi zahtevami in tudi željami. »Specialne bolniške postelje so drage, človeku pa se neredko zgodi, da mora v postelji preživeti mesec, dva ali tudi več, vendar z dobro zdravniško napovedjo, in zato se številni ne odločijo kupiti specialne postelje, ki preprečuje preležanine. Naše postelje so nekakšen kompromis, vendar ne na škodo kakovosti. Z električnimi podlogami in specialnimi vzmetnicami se cene naših specialnih postelj, ki preprečujejo preležanine, gibljejo med 800 in 1000 evri, gre pa za kakovostno posteljo, ki jo bo vsak uporabnik rad uporabljal tudi, če ne bo imel več težav s preležaninami. Drugi naš pristop pa so postelje, namenjene starejšim in tistim, ki zaradi različnih težav težko sedejo na relativno nizke postelje. Zato smo začeli izdelovati višje postelje, pri katerih mora biti od tal do vrha vložka najmanj 60 centimetrov.

Starejšim vsekakor priporočamo ležišča, primerna za dvižne letvene podloge. Ročno dvižne podloge imajo možnost dviga vzglavja in vznožja ter po sredini dodaten trak, ki okrepi letveno podlogo. So zelo uporabne, če imate utrujene noge, za branje v postelji in tudi ob bolezni. Električno dvižne letvene podloge so nekoliko dražje, lahko pa s pritiskom na gumb spremenite položaj telesa, saj se prepogibajo v petih delih. Marsikdo misli, da bo lahko posteljo premikal ročno, se pa zaplete, ko nekdo težko vstane s postelje … Tudi zato sem prepričan, da je naložba v tako podlogo in za podlogo primerno ležišče več kot pametna. Leta prihajajo, bolezen ne izbira, poleg tega pa taka podloga ponuja izjemno udobje pri branju knjig. Kar se tiče spanca, pa tako ali tako poznate pregovor: Dober spanec je boljši kot žganec.