Izjemen uspeh so na prvi tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Švici dosegli slovenski športni plezalci. Prvo zmago v karieri si je priboril Jernej Kruder, Janja Garnbret je zaostala le za Japonko Miho Nonaka, Katja Kadić pa je z osmim mestom za las zgrešila uvrstitev v veliki finale.

Danes je v finalu v Švici od Slovencev najprej nastopila Janja Garnbret. Najboljši slovenski športni plezalki je v prvih dveh smereh kazalo odlično, saj je v obeh priplezala do vrha v manj kot minuti. V tretji smeri se je Garnbretovi zataknilo in je osvojila vrh v četrtem poskusu. Brezhibna je bila tudi v četrti smeri. Odličnemu plezanju navkljub je morala Janja Garnbret priznati premoč japonski tekmici. Trofejna slovenska športna plezalka je v Švici nastopila že v svojem 27. finalu, le trikrat pa se ni uvrstila med najboljšo trojico. Šestič se je uvrstila na zmagovalni oder na tekmah balvanskega plezanja. Janja Garnbret bo nastopila še na prihodnji tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Moskvi, nato pa se bo posvetila maturi, zaradi katere bo izpustila nekaj tekem. Zanimivo je, da se je finale precej vleklo, saj so imeli organizatorji veliko težav z odštevanjem časa, tako da Švicarji niso bili pregovorno točni.

Moški finale je začel Jernej Kruder, kar se je ob koncu po njegovih besedah izkazalo za odločilno potezo. Oprimki so imeli namreč ob njegovem odličnem plezanju najboljši oprijem, kar je slovenski športni plezalec odlično izkoristil. Polno dvorano v Meiringenu je Kruder najbolj navdušil v drugi smeri finala, ki jo je na enem od delov z neverjetno hitro menjavo obeh rok preplezal izjemno atraktivno ter si prislužil gromozanski aplavz ter simpatije ljubiteljev izjemno atraktivnega balvanskega plezanja. Kruder je do vrha preplezal tri od štirih finalnih smeri ter prehitel drugouvrščenega Japonca Tomoo Nagasakija in Rusa Alekseja Rubtsova. 27-letni Celjan je bil pred štirimi leti svetovni podprvak v balvanskem plezanju, na prvi balvanski tekmi svetovnega pokala pa je nastopil pred desetimi leti.

Po uspehu kariere je Jernej Kruder povedal: »Na tekmi sem zelo užival od začetka do konca, kar je gotovo pripomoglo k uspehu. Eden od faktorjev uspeha je bilo to, da sem v finalu nastopil kot prvi, zato nisem občutil preveč pritiska, poleg tega pa so bili oprimki bolj sveži. Na poti do uspeha mi je pomagalo tudi občinstvo, ki me je ves čas bučno spodbujalo. Tako sem sestavil celoto, ki je bila tokrat očitno zmagovita.« »Vedel sem, da sta Jernej in Janja dobro pripravljena, ne bi pa si pred prvo tekmo upal reči, da bodo rezultati tako odlični,« je priznal selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.