Protest sta podprli katalonski veji dveh največjih španskih sindikatov CCOO in UGT, kar je sprožilo nemir med nekaterimi člani, ki ne podpirajo neodvisnosti te španske pokrajine.

»Tako kot drugod v katalonski družbi obstajajo nasprotja tudi med člani sindikata,« je dejal generalni sekretar katalonske veje UGR Camil Ros. Kot je dodal, ne gre za separatistični protest. »Čas je za gradnjo mostov. Katalonske težave se ne da rešiti na sodiščih, ampak z dialogom in politiko,« je prepričan.

Protest je potekal deset dni po nemški zavrnitvi izročitve nekdanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta Španiji, ki ga obtožuje upora. Nemško sodišče je Puigdemonta ob plačilu varščine izpustilo.

Špansko tožilstvo je Nemčiji prejšnji teden sicer predalo nove informacije, ki naj bi potrdile uporabo nasilja in upravičilo španske obtožbe zoper nekdanjega katalonskega predsednika.

Španske oblasti ga med drugim obtožujejo nezakonite porabe javnih sredstev za izvedbo referenduma o neodvisnosti 1. oktobra lani, ki ga je špansko ustavno sodišče razglasilo kot neustavnega.