Jeseniški hokejisti so na tivolskem ledu v velikem slogu osvojili dvanajsti naslov državnega prvaka in potrdili prevlado na slovenskih ledenih ploskvah. Olimpija je bila po edini zmagi v finalni seriji v Podmežakli tekmovalno in čustveno preveč izpraznjena, železarji pa z resnim pristopom skozi vso tekmo niso dovolili novega presenečenja.

Jesenice dobile trinajst derbijev

Jeseničani so v letošnji zimi v vitrino pospravili dvojno krono, manjkal je le presežek v alpski ligi, kjer so tako kot lani obstali v polfinalu. Moštvo se je pod vodstvom novinca med trenerji v članski konkurenci Gabra Glaviča izkazalo s kolektivno, atraktivno, hitro in disciplinirano igro, s katero so proti Olimpiji na petnajstih tekmah zabeležili rekordnih trinajst zmag. Padec forme so si predvsem zaradi utrujenosti privoščili le v finalu državnega prvenstva, a so se pravočasno pobrali in prepričljivo osvojili že 35. zvezdico za jeseniški hokej. Junak finala je bil kanadski vratar Clarke Saunders, ki je z bravurami zrežiral gorenjsko zmago na drugi tekmi, ko so Jeseničani utrdili vodstvo na poti k ubranitvi naslova. Glaviču se je obrestovalo, da je vso zimo igral na štiri napade in v izložbo postavil dolgo vrsto mladih hokejistov, ki so vzporedno tekmovali v mednarodni ligi EBEL do 20 let in se ustavili šele na zadnji tekmi finala. Posebno zgodbo pišejo jeseniški hokejisti v tivolski dvorani, kjer so neporaženi že več kot dve leti. Železarji so v tej sezoni opravili več kot 170 treningov, v vseh tekmovanjih odigrali 71 tekem in z avtobusom prepotovali 39.000 kilometrov.

Za Olimpijo je po propadu zadolženega tivolskega kluba sezona številnih razočaranj, saj je klubska vitrina ostala prazna, v alpski ligi pa so Ljubljančani brez zmage izpadli že v četrtfinalu. Olimpija je pokazala več konkurenčnosti v finalu državnega prvenstva, a vpisala le eno zmago, kar je premalo za pozitivno oceno dolge zime. Vodstvu kluba se ni posrečila januarska zamenjava trenerja, saj je izkupiček Jureta Vnuka na derbijih z Jesenicami še slabši (1:7) kot pri predhodniku Andreju Brodniku (1:6). Ljubljančani so prepozno začeli priprave na sezono in bili prešibki v telesni pripravljenosti, zato jih je vedno zmanjkalo v odločilnih trenutkih. Konca sezone zaradi poškodbe kolena ni ujel vratar Robert Kristan, ki so ga v klubu predstavili kot najodmevnejšo in najdražjo okrepitev.

Pogačar se poslavlja s položaja

V obeh najmočnejših klubih so v letošnji sezoni poskrbeli za redna izplačila igralcem in trenerjem, pred začetkom priprav na novo zimo pa je več negotovosti v jeseniških vrstah. V petek bodo v Podmežakli izpeljali občni zbor kluba, na katerem bodo poskušali izvoliti novega predsednika, saj se Anže Pogačar umika po štirih letih dela. Železarji so v Pogačarjevi eri osvojili tri državne naslove, dosedanji prvi operativec pa je napovedal slovo zaradi slabega odziva sponzorjev. Trener Gaber Glavič ima veljavno pogodbo še za eno sezono, jedro moštva z obilico nadarjenih igralcev pa veliko obeta.

Olimpija ima več skrbi pri iskanju uspešnih mladih hokejistov, ki jih je v Tivoliju iz leta v leto manj. Sobotno slavje Jesenic si je s tribune VIP ogledal tudi direktor Slovenskih železnic Dušan Mes, ki je bil v igri za predsednika kluba, a Olimpija še ni izvedla napovedane skupščine. Vodilnemu sponzorju se je izteklo enoletno sodelovanje, trener Jure Vnuk pa ima veljavno pogodbo še za prihodnji dve sezoni, a se bo šele po oddihu na jadrnici odločil, ali bo ostal na klopi članskega moštva. Kot je povedal, bo Olimpija verjetno še naprej nastopala brez tujih hokejistov.