Hokejisti Olimpije v finalu državnega prvenstva še niso rekli zadnje besede. Na tretji tekmi so v Podmežakli utišali 3500 jeseniških navijačev in se po zaostanku z 0:2 v zmagah vrnili v igro za naslov prvaka. Gorenjski hokejisti so s preveč ležerno predstavo zapravili prvi zaključni plošček za končno zmagoslavje, zato se bosta tekmeca znova pomerila v soboto ob 18.30 na tivolskem ledu.

V Podmežakli je bilo vse pripravljeno za slavje ob novi šampionski zvezdici. Lovorika in kolajne z zlatim leskom so med klopema čakale na zmagovalca, pred dvorano so za armado gorenjskih privržencev pripravili šotor s stojnicami piva. Jeseničani so po neprepričljivih predstavah na uvodnih dveh tekmah, ko so obakrat hodili po robu, napovedali boljšo igro, a je na igrišču prevladovala Olimpija. V ljubljanski igri je bilo več domiselnosti, tako da je imel vratar Saunders znova obilo dela. Železarji so povedli ob številčni prednosti po golu kapetana Tavžlja od daleč in začeli ugašati. Olimpija je z obilo kombinatorike stopnjevala ritem igre, stisnila tekmeca pred vrata in z vztrajnostjo naposled našla pot do mreže. V viharnih sedmih minutah druge tretjine so gostje zabili kar tri zadetke in si na stežaj odprli vrata do premierne zmage v finalu.

Železarji so se počasi vračali v tekmo in izsilili izenačenje, a je Koren že v naslednjem napadu s tretjim zadetkom na tekmi tivolsko moštvo znova povedel v vodstvo. V zadnjih desetih minutah so poskušali Jeseničani na vse načine ubežati šele drugemu porazu z Olimpijo v tej sezoni, a so gostje z borbenostjo zdržali vse nalete. Če bodo uspešni tudi na jutrišnji preizkušnji, bo odločitev o slovenskem prvaku padla na ponedeljkovem obračunu v Podmežakli. Ljubljančani v finalu rastejo iz tekme v tekmo, kot si je pred začetkom serije zaželel trener Jure Vnuk, Jeseničani pa ne najdejo prepoznavne hitre igre, ki jih je krasila v alpski ligi.

»Resnično smo si zaslužili zmago. V finalu igramo dober hokej, na tretji tekmi se nam je končno odprlo v napadu, da smo tekmo uspešno pripeljali do konca. Zdaj je psihološka prednost na naši strani, zato v finalni seriji pričakujem novo dimenzijo,« je povedal junak tekme Gal Koren. Jeseničani so po tekmi opravili petnajstminutni sestanek, kapetan Andrej Tavželj pa je takole strnil misli: »Pogrešamo hitrost in agresivnost v naši igri. V prvi polovici tekme sploh ni kazalo, da smo pripravljeni na boj. Morali bomo garati za naslov prvaka. Olimpija ima veliko željo, povrhu pa ji pustimo preveč prostora, da se razigra.«