Med končnimi zmagovalci na dosedanjih 24 izvedbah slovenske pentlje je bilo 13 tujih kolesarjev in enajst domačih. Prav Roglič je bil tudi zadnji Slovenec, ki je leta 2015 stal na najvišji stopnički, takrat še kot član Adrie Mobila. Tudi na jubilejni dirki bo 28-letni Trboveljčan eden glavnih favoritov za končno zmago, še posebej zaradi dejstva, da mu trasa proge zelo ustreza in da bo zadnja etapa kronometer (vožnja na čas), na katerem je »Rogla« tudi svetovni podprvak.

Letošnja dirka (skupna dolžina 664 kilometrov) se bo začela 13. junija z etapo od Lendave do Murske Sobote, nato pa sledijo etape Maribor–Rogaška Slatina (14. junij), Slovenske Konjice–Celje (15. junij), Ljubljana–Kamnik (16. junij) in Trebnje–Novo mesto (17. junij). »Dirka se bo stopnjevala od prvega do zadnjega dneva. Zmagal bo kompleten kolesar, ki bo lahko šel dobro čez klance in bo zadnji dan hiter v vožnji na čas. Prva in druga etapa bosta namenjeni sprintu glavnine, na Celjski grad pa se bo izoblikovala skupina za končno razvrstitev. Potem sledi etapa s ciljem v Kamniku, ki je zelo zahtevna. Dala bo finalni izbor možnih zmagovalcev, ki bodo to morali potrditi zadnji dan na kronometru,« ocenjuje Primož Roglič, ki bo julija vozil tudi na francoskem Touru.

Na slovenski dirki, katere proračun je milijon evrov, bo nastopilo 21 ekip, od tega rekordnih sedem iz svetovne serije. »Na vsaki dirki se moraš maksimalno boriti, če želiš zmagati. Moj glavni cilj je, da se pokažem in predstavim v najboljši luči. Vem, da ljudje pričakujejo, da bom zmagal, a si ne želim ustvarjati pritiska. Moram se osredotočiti nase in dati maksimum od sebe. Potem pa bom videl, za kaj bo to zadoščalo,« diplomatsko pravi Zasavec in član nizozemske ekipe Lotto NL-Jumbo, za katerega bo domača dirka tudi generalka za Tour.