Že samo ena alkoholna pijača na dan lahko skrajša življenje, ugotavljajo znanstveniki. V raziskavi, v kateri so analizirali 600.000 udeležencev iz 19 držav, so znanstveniki ugotovili, da se pri posamezniku, ki tedensko spije več kot 100 gramov alkohola, pričakovana življenjska doba skrajša za pol leta.

Pivci, ki so sodelovali v raziskavi, so sicer zdravi in nimajo zgodovine kardiovaskularnih bolezni. Pri tistih, ki tedensko spijejo 100 gramov ali več alkohola, so znanstveniki opazili znatno povečanje tveganja za razvoj resnih bolezni. 40-letniku, ki tedensko spije med 250 in 300 grami alkohola, se pričakovana življenjska doba skrajša za do dve leti. Pri ljudeh, ki tedensko spijejo 18 alkoholnih pijač ali več, je pričakovana življenjska doba krajša za kar pet let.

Ideje o neškodljivosti zmernega pitja so močno zakoreninjene

Kot piše BBC, je raziskavo spodbudila ideja o neškodljivosti zmernega uživanja alkohola. V številnih družbah je namreč trdno zakoreninjeno prepričanje, da zmerno uživanje alkohola ni škodljivo ali pa je celo koristno.

Znanstveniki so skušali začrtati mejo med količino tedensko zaužitega alkohola, ki nima opaznega vpliva na pričakovano življenjsko dobo in količino, ki lahko povzroči prezgodnjo smrt. Ugotovili so, da je zgornja meja uživanja alkohola, pri kateri se tveganje za prezgodnjo smrt ne poveča, 12 meric in pol alkohola na teden, kar je približno pet velikih piv ali petkrat po 1,75 decilitra nadpovprečno močnega vina. Čeprav ta količina po raziskavi sodeč nima opaznejšega vpliva na pričakovano življenjsko dobo pivca, ima kljub temu vpliv na razvoj nekaterih boleznih. Pri pivcu, ki tedensko spije 12 meric alkohola, se tveganje za možgansko kap poveča za 14 odstotkov in za hipertenzijo za 24 odstotkov. Opazno se poveča tudi tveganje za razvoj srčnih bolezni.

»Če pijete alkohol, razmislite o zmanjšanju količine – to vam utegne podaljšati življenje in preprečiti pojav kardiovaskularnih bolezni,« je o raziskavi dejala njena vodja, doktorica Angela Wood z univerze Cambridge.

V preteklosti so znanstveniki opravljali raziskave, ki so v nekaterih pogledih pri pitju alkoholnih pijač našle pozitivne vidike. Takšna je denimo raziskava, ki so jo pred leti izvedli na Danskem in katere izsledki pravijo, da pitje treh ali štirih pijač tedensko zmanjšuje tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2. Kot piše BBC, so morebitni pozitivni vplivi uživanja alkohola izničeni z dokazanimi negativnimi vplivi.