Družba Intersocks, ki je v Kočevju prisotna že četrt stoletja, je na lokaciji, kjer že imajo distribucijsko skladišče, začela graditi sodobno tovarno visokokakovostnih športnih nogavic. V prvi fazi, ocenjeni na štiri milijone evrov, bodo vzpostavili sodobno pletilnico nogavic, povezano z avtomatiziranim procesom pakiranja oziroma konfekcioniranja. »Uporaba najnovejših tehnologij na področju proizvodnje nogavic in hkratna avtomatizacija proizvodnih procesov bosta omogočali krajše čase dobave od prejema naročila do dostave blaga končnemu kupcu, posledično pa tudi boljšo učinkovitost proizvodnega procesa,« pojasnjujejo v podjetju.

V začetni fazi napovedujejo proizvodnjo manjših zmogljivosti okoli 1,5 milijona parov nogavic. Proizvodne linije bodo postopoma širili do polne zasedenosti nove tovarne. »Če bo prvi zagon proizvodnje uspešen, lahko zmogljivosti povečamo za trikrat,« pravi direktor kočevske družbe Marjan Kočila. Gradnjo naj bi končali oktobra letos. V 3540 kvadratnih metrov veliki tovarni bodo po besedah Kočile vzpostavili najsodobnejšo tehnologijo za proizvodnjo vrhunskih funkcionalnih športnih nogavic, tako v procesu pletenja kot konfekcije.

Iz Italije v Kočevje

Kočevska družba je največja v skupini. V Kočevju deluje tudi večina poslovnih funkcij skupine. Intersocks, ki se je razvil iz nizozemskega družinskega podjetja, ustanovljenega leta 1979, posluje z več kot 400 kupci v več kot 60 državah sveta in velja za vodilnega svetovnega oblikovalca in prodajalca visokokakovostnih športnih nogavic. Izvozi 95 odstotkov proizvodnje, v Sloveniji sta njihovi največji stranki Hervis in Intersport, v svetovnem merilu pa sodelujejo s priznanimi prodajalci športne opreme, kot so Asics, Jack Wolfskinn, Burton, Craft in drugi. Licenčne pogodbe imajo s Salomonom in Nordico. Med pomembnejšimi dobavitelji Intersocksa je tudi metliška družba Beti preja.

Skupina Intersocks s pletilnimi obrati še v Italiji in Turčiji ter podjetji na Hrvaškem in Poljskem, kjer pa ni proizvodnje, zaposluje okoli 200 ljudi. V kočevskem podjetju, ki je po prometu največje v skupini, doslej pletilnice še niso imeli. Opravljajo pakiranje oziroma konfekcioniranje nogavic, skrbijo za prodajo in logistično podporo, na leto pa prodajo okoli 20 milijonov parov nogavic.

V Kočevju so začeli leta 1992 z manjšo konfekcijsko proizvodnjo, pomemben mejnik pa je bila selitev podjetja iz Italije v Kočevje leta 2004. Od takrat konstantno povečujejo obseg proizvodnje. Tako so lani ustvarili 37,3 milijona evrov prihodkov, kar je približno pet odstotkov več kot leto prej, čisti dobiček pa je ostal na enaki ravni, to je 1,7 milijona evrov. »Vsako leto večji del dobička namenimo naložbam in razvoju, razlika pa gre v poslovne rezerve,« dodajajo v podjetju. Družba je konec leta zaposlovala 89 ljudi, letos pa so začeli zaposlovati za potrebe nove tovarne in jih doslej zaposlili še 28. »Nekaj novih sodelavcev, ki bodo zasedli ključna mesta v novi tovarni, je že na izobraževanju v Italiji. Vendar to niso vse zaposlitve, načrtujemo še nove,« dodaja Kočila.