VMRO-DPMNE, ki je bila v Makedoniji vse do lanskega leta skoraj neprekinjeno na oblasti 11 let, je glasovanje o nezaupnici vladi predlagala, ker naj bi vlada pod vodstvom Zaeva izdala nacionalne interese, ker si prizadeva razrešiti dolgoletni spor z Grčijo glede uradnega imena Makedonije. Opozicija je vladi tudi očitala, da ni sposobna voditi ustanov ter da ni izpolnila predvolilnih obljub, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zaev je pred glasovanjem po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal, da je sedanja vlada nasledila popolni kaos in dolg, vreden 280 milijonov evrov. Dodal je, da je za temeljne reforme potreben čas in vključitev vseh političnih dejavnikov. Pozval je tudi h konstruktivnosti in vključenosti pri uresničevanju reform, da bi Makedonija postala članica EU in zveze Nato, v državi pa bi zagotovili dostojno življenje za vse.

Z razpravo pred glasovanjem so se v parlament po večmesečni odsotnosti vrnili poslanci VMRO-DPMNE. Stranka se je namreč ob koncu leta odločila, da bo bojkotirala delo parlamenta zaradi aretacije nekaterih poslancev VMRO-DPMNE, ki so osumljeni, da so sodelovali v lanskoletnih izgredih v makedonskem parlamentu.